Gaderne i Abidjan brød ud i vild jubel, da Elfenbenskysten med et forrygende comeback besejrede Nigeria 2-1 og vandt Africa Cup of Nations i en spændende finale.

Sébastien Haller blev helten for værtsnationen, da han scorede det afgørende mål i det 81. minut og afsluttede et fremragende comeback, der blev indledt af Franck Kessiés udligning i det 62. minut. Finalesejren markerer Elfenbenskystens tredje triumf i turneringens historie, og de kan nu tilføje endnu et trofæ til deres tidligere succeser fra 1992 og 2015.

Den rutinerede midtbanespiller Max Gradel, som også var med på det vindende hold i 2015, reflekterede over sejrens betydning for nationen. “Det er utroligt at have bragt glæde til alle ivorianere,” sagde Gradel og understregede den nationale stolthed, der er i hele landet.

Sebastian Haller blev helten i et rørende øjeblik

Hallers mål skulle vise sig at blive afgørende. Det var hans andet mål i turneringen og et specielt et af slagsen. Det var også et mål der kommer efter at han havde overvundet en ankelskade samt en kamp mod kræft. Det var på mange måder et rørende øjeblik, der understregede en personlig og national triumf.

Selvom Nigeria kom foran på William Troost-Ekongs hovedstød i det 38. minut, dominerede Elfenbenskysten spillet, og deres høje pres kulminerede til sidst i en velfortjent sejr. Nigeria, ført an af træner José Peseiro havde håbet, at deres robuste defensiv ville sikre dem en fjerde titel, men Elfenbenskystens offensive evner viste sig at være for gode.

Selve kampen var en intens affære, hvor Kessiés hovedstød efter et hjørnespark udløste vild jubel blandt de 60.000 fans på Alassane Ouattara Stadium. Hallers sejrsmål udløste festligheder i hele Abidjan såvel som i resten Elfenbenskysten, hvor landets 27,5 millioner indbyggere altså kunne fejre triumfen.

Elfenbenskysten med svær vej til finalen

Elfenbenskystens vej til sejren var en historie for sig selv. Nærmest mirakuløs. Comeback-sejren i finalen var nemlig ikke en enlig svale. Således måtte de også kæmpe til sidste dråbe i de andre knockoutkampe.

De skulle således ud i sene comeback-sejre over Senegal og Mali samt en afgørende sejr over Congo i semifinalen.

Den midlertidige træner Emerse Faé, som trådte til under turneringen, hyldede sejren som “en ekstraordinær turnering”, en følelse, der blev gentaget af de jublende tilskuere, der fejrede Elfenbenskystens succes på banen.