VM 2022 er nu officielt slut, og fodboldfans begynder nu at se fremad mod næste udgave af mesterskabet. Her opsummerer vi alt omkring, hvad vi i øjeblikket ved om FIFA VM 2026.

Hvor skal 2026 FIFA World Cup spilles?

For første gang skal vi se et VM, med tre værtsnationer: USA, Canada og Mexico. De tre Nordamerikanske lande vandt den officielle afstemning, hvor Marokko var den eneste opposition, der blev stemt på. Ud af 200 stemmer fik den nordamerikanske delegation 134 af stemmerne.

I alt 16 byer vil opføre stadioner, hvor USA tager det største ansvar med i alt 11 stadioner. Størstedelen af ​​disse har tidligere været brugt til store arrangementer og behøver derfor ingen større renoveringer, for at kunne afholde et VM.

USA:
Seattle (Lumen Field)
San Francisco (Levi’s Stadium)
Los Angeles (Sofi Stadium)
Kansas City (Arrowhead Stadium)
Dallas (AT&T Stadium)
Atlanta (Mercedes Benz Stadium)
Houston (NRG Stadium)
Boston (Gillette stadion)
Philadelphia (Lincoln Financial Stadium)
Miami (Hard Rock Stadium)
New York City (Metlife Stadium)

Mexico:
Guadalajara (Estadio Akron)
Mexico City (Azteca Stadium)
Monterrey (Estadio BBVA)

Canada:
Vancouver (BC Place)
Toronto (BMO Field)

Hvornår spilles FIFA VM 2026?

Det er endnu ikke offentliggjort, hvilke konkrete datoer turneringen vil foregå, men det står klart, at mesterskabet spilles i løbet af juni og juli måned – altså den tid på året, hvor VM normalt afholdes.

Hvilke hold deltager ved VM 2026?

I alt vil turneringen byde på 48 nationer, hvilket er en kæmpe stigning fra de tidligere 32. FIFA har ikke officielt meldt ud, at alle tre værtsnationer automatisk vil kvalificere sig, men det har Gianni Infantino indikeret. Dermed kan vi forvente at se både USA, Canada og Mexico til mesterskabet.

Hvordan vil turneringen blive spillet?

Med så mange hold fungerer det system, som tidligere blev brugt under mesterskabet, ikke længere. Nu vil vi i stedet se 8 VM-grupper med 4 hold i hver og 16 grupper med 3 hold i hver, hvorfra de to bedste hold går videre til slutspillet.

Med 32 nationer i et VM-slutspil, vil denne del af turneringen også vokse til at omfatte 16. runde. Antallet af kampe i hele mesterskabet øges fra 64 til 80, men samtidig skal der stadig kun spilles syv kampe for de hold, der kommer hele vejen til finalen. Derudover vil den samlede længde af turneringen ikke stige ret meget, hvilket både spillerne og deres klubber sætter stor pris på.

Hvordan spilles kvalifikationskampene til VM 2026?

Det øgede antal VM-pladser betyder, at flere hold fra alle dele af verden får chancen for at kvalificere sig til turneringen. For Europa betyder det, at 16 landshold nu er med til mesterskabet. Her lister vi antallet af pladser, som hvert kontinent får til VM 2026, sammenlignet med tidligere VM:

  • Asien: 8 (+4)
  • Afrika: 9 (+4)
  • Nord- og Mellemamerika: 6 (+3)
  • Europa: 16 (+3)
  • Sydamerika: 6 (+2)
  • Oceanien: 1 (+1)

Udover dette vil der blive uddelt to pladser i den interkontinentale kvalifikation, som nu spilles som en mindre turnering mellem seks hold. Hold fra alle kontinenter undtagen Europa kan kvalificere sig til denne. Her trækkes holdene i to grupper af tre, hvor det højest seedede hold kvalificerer sig direkte til gruppefinalen. De to andre hold mødes i første omgang i en gruppesemifinale, hvorfra vinderne går videre til den sidste kamp om VM-pladsen.

Hvordan de europæiske kvalifikationskampe kommer til at se ud er endnu ikke klart, men det forventes at blive præsenteret til januar 2023.

Hvornår starter VM-kvalifikationen?

Det er endnu ikke klart, hvornår VM-kvalifikationskampene i Europa starter, men det sker tidligst i foråret 2025. Det er her, at EM 2024 i Tyskland og gruppespillet i Nations League skal spilles.

For Sydamerika er starten på VM-kvalifikationen allerede sat til marts 2023, mens Asiens kvalifikation starter i oktober 2023.

Hvor kan man se VM 2026?

Ligesom ved VM i Qatar i 2022 vil DR og TV2 dele tv-rettighederne til VM, når slutrunden afholdes i 2026.