Her finder du alle oplysninger om VM-slutrunden i fodbold i 2023, som finder sted i New Zealand og Australien. Slutspillet består af de 16 bedste hold ud af de 32 hold, der oprindeligt deltager i gruppespillet i turneringen. Alle gruppevindere og andenpladser går videre til slutspillet, hvor gruppevinderne møder andenpladsen fra en anden gruppe i ottendedelsfinalerne. Vinderne af disse kampe går videre til kvartfinalerne, efterfulgt af semifinalerne, kampen om bronzemedaljerne og den store finale. Finalerne ved VM for kvinder i 2023 i Australien og New Zealand spilles fra den 5. august til den 20. august.

SLUTSPILSOVERSIGT FODBOLD VM 2023

I løbet af mesterskabet vil vi præsentere et slutspilstræ, hvor du kan følge holdenes vej til den store finale. Derudover vil vi opdatere nedenstående spilleplan med mere præcise oplysninger om de hold, vi kommer til at se i de enkelte opgør.

KAMPOVERSIGT SLUTSPILLET VM 2023

Dato Tid Kamp Kanal
Lørdag den 5. august 2023 7:00
Schweiz – Spanien
Lørdag den 5. august 2023 10:00 Japan – Norge
Søndag den 6. august 2023 4:00
Holland – Sydafrika
Søndag den 6. august 2023 11:00 Sverige – USA
Mandag den 7. august 2023 9:30 England – Nigeria
Mandag den 7. august 2023 12:30
Australia – Danmark
Tirsdag den 8. august 2023 10:00
Frankrig – Marokko
Tirsdag den 8. august 2023 13:00
Colombia – Jamaica
Fredag den 11. august 2023 3:00 Spanien – Holland
Fredag den 11. august 2023 9:30 Japan – Sverige
Lørdag den 12. august 2023 9:00 Australia – Frankrig
Lørdag den 12. august 2023 12:30 England – Colombia
Tirsdag den 15. august 2023 10:00 Semifinale 1: Spanien – Sverige
Onsdag den 16. august 2023 12:00 Semifinale 2: Australia – England
Lørdag den 19. august 2023 10:00 Bronze kamp: Sverige – Australia
Søndag den 20. august 2023 12:00 Finale: Spanien – England

Samtlige kampe i kampprogrammet er angivet i dansk tid.

🏆 Sådan spilles slutspillet til fodbold VM 2023

Under et VM-slutspil er hver kamp der spilles utrolig vigtig, da en sejr er det eneste, der kan bringe holdet videre i slutrunden. Slutspillet til fodbold VM 2023 har plads til hele 16 nationer, som først møder hinanden i ottendedelsfinalerne. Vinder man disse kampe går man videre til kvartfinalerne, som siden følges af semifinaler, hvor en plads i den store finale står på spil. På den her side finder du alle informationer om, hvordan slutspillet til VM i fodbold foregår.

🏟 Hvor spilles slutspilskampene?

Seks af ottendedelsfinalerne spilles i Australien på fem forskellige spillesteder. To ottendedelsfinaler spilles også i New Zealand i både Auckland og Wellington. Kvartfinalerne er fordelt på en sådan måde, at værterne Australien og New Zealand tager sig af to kvartfinaler hver. Auckland og Wellington er værter for New Zealands to kvartfinaler, mens Brisbane og Sydney er værter for kvartfinalerne i Australien.

VM-semifinalerne i 2023 bliver spillet på Eden Park i Auckland og Stadium Australia i Sydney. Endelig vil Stadium Australia i Sydney være vært for den store VM-finale den 20. august 2023, mens bronzekampen spilles i Brisbane i Australien.

⚽️ Hvilke hold går videre til VM-slutspillet?

At nå til et VM-slutspil er en utrolig stor præstation for et landshold og noget som ikke er særligt let at opnå. Det første skridt på vejen hertil er, at man præsterer godt i slutrundens gruppespilskampe. For at komme videre til slutspillet kræver det, at man opnår en af de to højeste placeringer i gruppen og det gør man ved at tage så mange point som muligt med sig fra de første tre VM-kampe.

Ofte har holdet i toppen ikke vundet alle sine kampe. Af og til kan det række med et uafgjort resultat for at opnå en topplacering, da placeringen i tabellen hænger sammen med, hvordan det er gået for modstanderne. Ofte kræver det dog, at man får point med sig fra mindst to af kampene for at havne i tabellens øverste del.

🤷🏼 Hvordan fungerer slutspillet?

VM-slutspillet indeholder et antal forskellige kampe og strækker sig over en længere periode, hvilket kan gøre det svært at holde styr på alle de forskellige dele. Her opsummerer vi de forskellige omgange med kampe, som spilles under slutspillet til fodbold VM i 2023.

Ottendedelsfinalerne

De otte ottendedelsfinaler spilles i Australien og New Zealand mellem den 5.-8. august 2023. Alle kampe vil blive spillet på syv forskellige spillesteder, og det er endnu uvist, hvilke hold der når frem til de enkelte kampe. Her får du en liste over datoer og tidspunkter for alle ottendedelsfinalekampene. Vinderne af disse kampe vil gå videre til kvartfinalerne.

 • Lørdag 5. august 07:00 Ottendedelsfinale 1 (spilles på Eden Park, Auckland, New Zealand)
 • Lørdag den 5. august kl. 10:00 ottendedelsfinale 2 (spilles på Wellington Regional Stadium, Wellington, New Zealand).
 • Søndag den 6. august kl. 04:00 ottendedelsfinale 3 (spilles på Sydney Football Stadium, Sydney, Australien)
 • Søndag den 6. august kl. 11:00 ottende runde 4 (spilles på Melbourne Rectangular Stadium, Melbourne, Australien).
 • Mandag den 7. august kl. 09:30 Ottendedelsfinale 5 (spilles på Stadium Australia, Sydney, Australien)
 • Mandag den 7. august kl. 12:30 ottendedelsfinale 6 (spilles på Lang Park, Brisbane, Australien)
 • Tirsdag den 8. august kl. 10:00 ottendedelsfinale 7 (spilles på Hindmarsh Stadium, Adelaide, Australien)
 • Tirsdag den 8. august kl. 13:00 ottendedelsfinale 8 (spilles på Melbourne Rectangular Stadium, Melbourne, Australien).

Kvartfinaler

Efter ottendedelsfinalerne er der to hviledage, inden kvartfinalerne begynder. Kampene spilles den 11. og 12. august, og her får du en oversigt over datoer og tidspunkter for alle kvartfinalerne. Vinderne af disse kampe går videre til semifinalerne.

 • Fredag 11. august 03:00 Kvartfinale 1 (spilles på Wellington Regional Stadium, Wellington, New Zealand)
 • Fredag 11. august 09:30 Kvartfinale 2 (spilles på Eden Park, Auckland, New Zealand)
 • Lørdag 12. august 09:00 Kvartfinale 3 (spilles på Lang Park, Brisbane, Australien)
 • Lørdag den 12. august kl. 12:30 Kvartfinale 4 (spilles på Stadium Australia, Sydney, Australien)

Semifinaler

Selv efter kvartfinalerne er der to dage uden VM-kampe, inden semifinalerne spilles den 15. og 16. august 2023. Her får du en liste over datoer og tidspunkter for alle semifinalerne. Vinderne af disse kampe går videre til VM-finalen.

 • Tirsdag 15. august kl. 10:00 Semifinale 1 (spilles på Eden Park, Auckland, New Zealand)
 • Onsdag den 16. august kl. 12:00 Semifinale 2 (spilles på Stadium Australia, Sydney, Australien)

Medaljekampe

Endelig er medaljerne på højkant, og bronzekampen finder sted lørdag den 19. august 2023 og den store finalekamp den følgende dag, søndag den 20. august. Begge kampe starter om morgenen dansk tid.

 • Lørdag den 19. august kl. 10:00 Bronzekamp (spilles på Lang Park, Brisbane, Australien)
 • Søndag den 20. august kl. 12:00 World Cup-finale (spilles på Stadium Australia, Sydney, Australien)

🥇 Finale fodbold VM 2023

Guldkampen ved VM i 2023 finder sted på Stadium Australia i den australske by Sydney. 83.500 tilskuere vil se den sidste kamp i turneringen, hvor den niende verdensmester i kvindefodbold vil blive kåret. Datoen for den store kamp er søndag den 20. august 2023 med kick-off kl. 12.00 dansk tid, hvilket er kl. 20.00 lokal tid i Australien.

Stadium Australia

Hovedspillestedet for VM i 2013 er Stadium Australia i den australske by Sydney. Det er også her, at mesterskabet afsluttes med den store finale søndag den 20. august. Stadionet åbnede i 1999 med det primære formål at blive brugt til de olympiske lege året efter. Under turneringens afslutningsceremoni blev den stadig gældende tilskuerrekord på stadion slået.

Oprindeligt havde stadionet en kapacitet på 115 000 mennesker, men i forbindelse med en renovering i 2003 blev kapaciteten reduceret. Når stadionet ikke er vært for VM-kampe, bruges det til en række sportsgrene og arrangementer. F.eks. spiller Australiens herre- og kvindelandshold deres landskampe her.

🥅 Hvilke hold mødes til VM-slutspillet?

Allerede inden slutrunden begynder kan man regne ud, hvilke mulige modstandere holdene får i slutspillets første fase. Der findes nemlig en færdig plan for, hvem gruppevinderen eller gruppetoeren i en bestemt VM-gruppe kommer til at spille mod i ottendedelsfinalen. Hold som har spillet i samme gruppe kan ikke møde hinanden i slutspillet før i semifinalen, hvor returkampene ofte bliver meget spændende.

Her præsenterer vi den nøgle som FIFA anvender til slutspillet i fodbold VM 2023. Ved hjælp af dem kan du udregne de mulige modstandere i de kommende kampe i slutspillet.

Ottendedelsfinale 1: Vinderen gruppe A – Toeren gruppe B
Ottendedelsfinale 2: Vinderen gruppe C – Toeren gruppe D
Ottendedelsfinale 3: Vinderen gruppe D – Toeren gruppe C
Ottendedelsfinale 4: Vinderen gruppe B – Toeren gruppe A
Ottendedelsfinale 5: Vinderen gruppe E – Toeren gruppe F
Ottendedelsfinale 6: Vinderen gruppe G – Toeren gruppe H
Ottendedelsfinale 7: Vinderen gruppe F – Toeren gruppe E
Ottendedelsfinale 8: Vinderen gruppe H – Toeren gruppe G

Kvartfinale 1: Vinderen ottendedelsfinale 5 – Vinderen ottendedelsfinale 6
Kvartfinale 2: Vinderen ottendedelsfinale 1 – Vinderen ottendedelsfinale 2
Kvartfinale 3: Vinderen ottendedelsfinale 7 – Vinderen ottendedelsfinale 8
Kvartfinale 4: Vinderen ottendedelsfinale 4 – Vinderen ottendedelsfinale 3

Semifinale 1: Vinderen kvartfinale 2 – Vinderen kvartfinale 1
Semifinale 2: Vinderen kvartfinale 4 – Vinderen kvartfinale 3

🇩🇰 Hvilke hold kan Danmark møde i slutspillet?

Da Danmark spiller i gruppe D, kommer holdet til at spille mod et hold fra gruppe B i den første del af et eventuelt VM-slutspil. I gruppe B finder vi holdene Australien, Irland, Canada og Nigeria. Hvis Danmark vinder sin gruppe, kommer holdet til at møde toeren fra gruppe B i ottendedelsfinalen. Bliver holdet toer i gruppen, kommer de i stedet til at spille mod vinderen af gruppe B.

Hvis holdet vinder denne kamp, så venter kvartfinalen, hvor man kommer til at spille mod et hold fra gruppe F eller H. Her spiller Tyskland, Marokko, Colombia, Sydkorea, Frankrig, Jamaica, Brasilien samt Panama.

🏆 Hvem vandt fodbold VM 2019?

USA og Holland var de hold, der gik hele vejen til VM-finalen, og USA blev i sidste ende kåret som nye verdensmestre efter en spændende 2-0-finale.

🇩🇰 Har Danmark vundet fodbold VM?

Danmarks bedste resultat til en VM-slutrunde er en kvartfinale, som holdet nåede til VM i 1995.

⚽ Hvilke hold kan møde hinanden i VM-slutspillet?

I ottendedelsfinalerne møder holdene modstandere fra nogle af de andre grupper. Først i semifinalerne er det muligt for hold at mødes for anden gang i mesterskabet. Her har vi opridset, hvilke hold der møder hinanden i slutspillet.

⭐ Tidligere finalekampe til fodbold VM

Finalerne til VM i fodbold følges hver gang af et millionpublikum fra hele verden og også hos det danske publikum er der stor interesse for kampene, også selvom det danske hold ikke spiller. VM-finalen er flere gange blevet afgjort med stor spænding og her har vi oplistet alle de finalekampe som indtil nu er blevet spillet i mesterskabets snart hundrede år lange historie.

Kvindernes VM-finaler

VM i Kina i 1991

Holdet i den første VM-finale for kvinder var USA og Norge. Det var efter at USA var blevet nummer et i gruppe B, og Norge var nummer to i gruppe A efter Kina. Kvartfinalen var meget let for USA, hvor de vandt overbevisende med 7-0 over Chinese Taipei. Norge derimod havde det lidt sværere mod italienerne og vandt kun kampen i overtid. I semifinalen slog USA Tyskland ud og Norge besejrede Sverige. USA vandt til sidst finalen med en snæver 2-1 margin, mens svenskerne vandt kampen om tredjepladsen.

VM i Sverige i 1995

Norge og Tyskland nåede finalen ved VM for kvinder i 1995, som blev afviklet på svensk jord. Nordmændene vandt dette VM suverænt, idet de kun indkasserede ét mål i deres seks kampe, mod Danmark i kvartfinalen. Finalen blev for første gang dømt af en kvindelig dommer – svenske Ingrid Jonsson. Bronzemedaljen gik til USA, efter at holdet besejrede Kina med 2-0.

VM 1999 i USA

USA vandt deres anden VM-titel, men denne gang foran hjemmepublikummet. Deres modstandere i medaljekampen var Kina, som tabte på straffespark efter en ellers målløs kamp. Tredjepladsen gik til Brasilien i en kamp, der også blev afgjort på straffe – igen en kamp, der ikke resulterede i mål i ordinær spilletid.

VM 2003 i USA

For første gang lykkedes det de svenske kvinder at nå frem til VM-finalen med Tyskland som modstander. Begge hold havde gode chancer for at vinde hele turneringen, men Tyskland vandt i sidste ende kampen efter et golden goal i overtiden. USA vandt bronze efter at have besejret Canada på hjemmebane.

VM 2007 i Kina

Tyskland og Brasilien var de hold, der nåede finalen efter meget stærke præstationer i gruppespillet. Tyskland var i stand til at forsvare sin titel fra 2003 og vandt kampen med 2-0. USA sluttede på tredjepladsen efter at have besejret Norge med stor margin.

VM 2011 i Tyskland

Efter to titler i træk havde det tyske landshold et meget svagt VM på hjemmebane. Som forsvarende mestre blev de slået ud i kvartfinalen mod de kommende verdensmestre Japan. I finalen stod japanerne over for de amerikanske kvinder, hvor de først vandt kampen efter straffesparkskonkurrence. Sverige vandt fortjent bronzemedaljen efter et meget stærkt VM.

VM 2015 i Canada

USA formåede at vinde deres tredje titel ved turneringen, der blev afholdt i nabolandet. De vandt overbevisende finalen mod de regerende verdensmestre Japan med 5-2. Det var den mest målrige VM-finale til dato på kvindesiden. England vandt kampen om tredjepladsen i forlænget spilletid mod Tyskland.

VM 2019 i Frankrig

I den store finale vandt USA 2-0 over Holland i Lyon med 2-0 over Holland. Det første mål kom som et straffespark til USA i det 61. minut. Umiddelbart efter kom endnu et mål i det 69. minut. Amerikanerne vandt dermed deres fjerde VM-titel. Sverige vandt kampen om tredjepladsen.

Herrenes VM-finaler

VM 1930 i Uruguay

Argentina og Uruguay var de hold der gik videre til den allerførste VM-finale efter at have vundet deres gruppespil og efterfølgende semifinaler mod USA og Jugoslavien. Hjemmeholdet tog hurtigt føringen, men ved pausen var det Argentina der havde overtaget i kampen med 2 – 1. Uruguay kom ud på banen med nyfundne kræfter og kunne med tre mål vinde kampen med 4 – 2.

VM 1934 i Italien

Italien og Tjekkoslovakiet var landene der gik hele vejen til finalen. Kampen var længe uden mål og først i det 76. minut kunne Tjekkoslovakiet tage føringen. Dog varede det ikke længe før Italien udlignede og til sidst scorede det vindende mål i forlængelsen.

VM 1938 i Frankrig

Italien kom igen i finalen, denne gang mod Ungarn. I kampens første 10 minutter lykkedes det begge hold at score og ved pausen havde Italien en føring på 3 – 1. Det lykkedes Ungarn at reducere hen mod slutningen af kampen, men da slutfløjtet lød var det igen Italien som blev kåret til verdensmester.

VM 1950 i Brasilien

Slutspillets afgørende kamp fandt sted mellem Uruguay og Brasilien, som begge havde muligheden for at vinde hele slutrunden med en sejr. Brasilien scorede kampens første mål i begyndelsen af anden halvleg, men alligevel var det til sidst Uruguay der vandt kampen med 2 – 1. Den højeste placering i gruppen gjorde at holdet tog VM-guldet med hjem.

VM 1954 i Schweiz

Vesttyskland og Ungarn var de hold der gik hele vejen til finalen og holdene havde faktisk spillet mod hinanden allerede under slutrundens gruppespil. Dengang var det Ungarn som vandt stort med 8 – 3 efter stjernen Sándor Kocsis havde scoret fire af holdets mål. Finalekampen blev indledt med to hurtige mål af Ungarn, men det tog kun minutter før Tyskland kunne reducere. Yderligere et tysk mål fandt sted i det 18. minut og først i kampens slutfase kunne Helmut Rahn blive dobbelt målscorer og samtidig bringe Vesttyskland til VM-guld.

VM 1958 i Sverige

Det svenske landshold er én gang nået til VM-finalen og dette var netop ved VM på hjemmebane, hvor man spillede mod Brasilien. Sverige indledte kampen med et tidligt mål af Nils Erik Liedholm, men det varede ikke lang tid før Brasilien kunne udligne. Endnu et brasiliansk mål kom inden pausen og derefter trak modstanderne fra med yderligere to scoringer. Agne Simonsen scorede Sveriges andet mål i det 80. minut, men det var til sidst Pelé, som kunne sætte sømmet i kisten i kampens allersidste minut. VM-finalen endte 5 – 2 med guld til Brasilien.

VM 1962 i Chile

De regerende verdensmestre Brasilien nåede igen til finalen, hvor man stillede op overfor Tjekkoslovakiet. Holdene mødte allerede hinanden under gruppespillet og her sluttede kampen 0 – 0. Finalekampen blev noget mere målrig og på trods af, at det var Tjekkoslovakiet, der scorede det første mål, så kunne Brasilien til sidst forsvare sin verdensmestertitel. Der stod længe 1 – 1 på måltavlen, men i kampens sidste 20 minutter kunne Brasilien score til både 2 – 1 og 3 – 1.

VM 1966 i England

England og Vesttyskland mødtes i den store finale på Wembley Stadium i London foran et publikum på lige under 100.000 tilskuere. Begge hold åbnede kampen med hver sit mål og først i det 78. minut kunne England tage føringen. Dog slog tyskerne kontra og i sidste minut udlignede de og bragte kampen videre i en forlængelse. Her fik England nye kræfter fra publikum på lægterne og det lykkedes stjernespilleren Geoff Hurst at sende ikke bare én men to bolde i målet. England kunne på den måde tage deres historiske VM-guld med hjem.

VM 1970 i Mexico

Brasilien og Italien, de eneste hold som indtil da havde taget to guldmedaljer hjem hver, mødtes denne gang i den store finale. Pelé kunne i starten af kampen bringe Brasilien til føring, men længere inde i den første halvleg udlignede Italien. Det blev til sidst Brasilien som vandt kampen, efter tre mål fra forskellige målscorere i anden halvleg.

VM 1974 i Vesttyskland

Vesttyskland og Holland gik hele vejen til VM-finalen efter først at have placeret sig i top-to i deres grupper og derefter vundet deres grupper i den anden omgang. Holland blev tidligt tildelt et straffespark, som resulterede i kampens første mål. Det varede dog ikke længe før Vesttyskland fik samme fordel, hvor de også lykkedes med at få et mål. Foran hjemmebanepublikummet kunne Vesttyskland score endnu et mål inden pausen, som også blev kampens sidste. Holdet vandt dermed sin anden verdensmestertitel.

VM 1978 i Argentina

Endnu en gang kom Holland til finalen gennem de to gruppespil. Denne her gang spillede man igen mod det aktuelle hjemmebanehold – Argentina. Det sydamerikanske hold indledte scoringerne og havde længe føringen i kampen. Med bare nogle minutter tilbage af kampen kunne Holland udligne og bringe kampen ud i en forlængelse. Her lykkedes det Argentina at score to fine mål, som bragte holdet til deres allerførste VM-titel.

VM 1982 i Spanien

Den her gang fik vi lov til at se Italien og Brasilien spille mod hinanden i finalen. Vejen hertil bestod ikke bare af det indledende gruppespil, men også et yderligere gruppespil samt hver sin hårde semifinale. Kampen var længe uden mål og efter cirka en times svært spil kunne et revanchelystent Italien tage føringen. Målet blev fulgt op af yderligere to bolde i nettet inden Brasilien for første gang havde muligheden for at reducere. Med 3 – 1 kunne Italien bringe deres tredje guldmedalje hjem og på den måde tangere Brasiliens medaljerekord.

VM 1986 i Mexico

De store nationer Vesttyskland og Argentina kom til at spille mod hinanden i denne finale, som til sidst blev vundet af Argentina. Holdet indledte kampens scoringer og kunne indtage en 2 – 0 føring inden Vesttyskland lykkedes med at reducere og udligne. Dog holdt dette held ikke særligt længe, da Argentina til sidst kunne score det afgørende mål og på den måde vinde kampen med 3 – 2.

VM 1990 i Italien

VM-finalen blev en gentagelse af finalen fire år tidligere, da det igen lykkedes Vesttyskland og Argentina at nå hertil. At tyskerne var ude efter revanche var der ingen tvivl om og til trods for at kampen plejer at blive omtalt som en af de kedeligere VM-finaler, blev det en meget begivenhedsrig kamp. Argentina havde en udvisning i det 65. minut og spillede derfor den resterende tid med én spiller mindre. Vesttyskland blev derefter tildelt et straffespark, som resulterede i kampens eneste mål. Efter protester fra det argentinske hold blev yderligere én spiller udvist fra banen og med kun ni spillere på banen måtte holdet se sig snydt for VM-guldet. Dette var også første gang, at et hold ikke scorede et eneste mål i en VM-finale.

VM 1994 i USA

Til trods for, at det i Danmark nok ofte er bronzekampen, hvor broderlandet Sverige deltog, som mange taler om, når man nævner dette VM, så blev finalen en mindeværdig kamp. For anden gang mødtes Italien og Brasilien i finalen, hvor begge hold havde mulighed for at opnå deres fjerde guldmedalje. Finalen blev den første der sluttede 0 – 0 efter såvel ordinær spilletid som forlængelse, hvilket betød at kampen måtte gå over i en straffesparkskonkurrence. Begge hold missede deres første skud, men fulgte op med to scoringer. Italien missede så sit fjerde skud, mens Brasiliens stjerne Dunga kunne sætte sin scoring i det nederste hjørne. Italiens afgørende straffespark fløj dog et godt stykke over overliggeren og Brasilien kunne dermed kaldes de nye mestre.

VM 1998 i Frankrig

Brasilien kom som regerende mester igen til VM-finalen, denne gang mod hjemmeholdet Frankrig. Brasiliens stjerne Ronaldo så længe ud til at misse finalen på grund af en skade, men måtte bare 45 minutter inden kampstart godkendes til at spille af læger. Det lykkedes ham at bringe holdet til et farligt angreb i begyndelsen af kampen, men meget mere end det så man ham ikke i kampen. Den franske stjerne Zizou lavede to scoringer i den første halvleg og i tillægstiden kunne holdet bringe det til kampens slutresultat 3 – 0.

VM 2002 i Sydkorea og Japan

Tyskland kom i finalen for første gang som én samlet nation. Her spillede man mod veteranerne Brasilien, som for tredje gang i træk blev garanteret en medalje. Begge hold gik ubesejrede gennem slutrunden og i finalen kunne Ronaldo få revanche efter sin skade i VM-finalen fire år tidligere. Stjernen scorede to mål for Brasilien, som blev de eneste mål i hele kampen. Brasilien tog dermed sin femte verdensmestertitel.

VM 2006 i Tyskland

De europæiske tophold Italien og Frankrig mødtes i VM-finalen, hvor det lykkedes begge hold at score et mål i begyndelsen af kampen. Det uafgjorte resultat holdt i resten af den ordinære spilletid, såvel som i forlængelsen, hvilket dermed bragte kampen videre til straffesparkskonkurrence. Her var Italien mest målsikre og kunne med fem scoringer kåres til vindere for fjerde gang.

VM 2010 i Sydafrika

Kampen mellem Holland og Spanien var længe en kamp helt uden mål, men derimod med et højt antal gule kort. Hele 14 blev der delt ud til forskellige spillere i løbet af kampen. I det 109. minut blev Hollands John Heitinga tildelt sit andet kort i kampen, hvilket betød, at han måtte forlade banen. Dette overtag udnyttede Spanien godt og de kunne score kampens eneste mål få minutter senere. Dette var første gang Spanien vandt VM-guld og tredje gang Holland måtte nøjes med sølv.

VM 2014 i Brasilien

Tyskland og Argentina var tilbage i VM-finalen efter at have været ubesejrede i hele slutrunden. Som mange andre finaler i 2000’erne blev dette en kamp uden mål, hvor det hele til sidst måtte afgøres i de sidste minutter af forlængelsen. Her kunne Tysklands Mario Götze tage den allerførste VM-titel hjem til Tyskland som en samlet nation. Holdets stjerne Miroslav Klose blev tidligere under slutrunden den mest målscorende i mesterskabets historie og kunne med guldmedaljen inkluderes i den eksklusive klub af spillere, som har opnået både guld, sølv og bronze i verdensmesterskabet.

VM 2018 i Rusland

For første gang nogensinde lykkedes det Kroatien at nå hele vejen til en VM-finale, hvor de spillede mod Frankrig. Kampen blev indledt med et kroatisk selvmål, som førte til en fransk føring. Kroatien kunne derefter score i det rigtige mål, men det varede ikke længe før Frankrig blev tildelt et straffespark efter VAR, som resulterede i 2 – 1. I anden halvleg fulgte Frankrig op på sin tidligere succes med to mål mere. Kroatien lykkedes med at score et mål mere, men dette var ikke nok til at indhente modstandernes forspring. 20 år efter deres seneste guldmedalje kunne Frankrig igen kåres til verdensmestre i fodbold.

VM i fodbold 2022 i Qatar

Der er VM-finaler, og så er der VM-finaler. Da VM-finalen 2022 i Qatar blev skudt i gang, stod de regerende verdensmestre Frankrig på den ene side og Lionel Messi og hans Argentina på den anden. Og sikke en finale det skulle blive. I kampens 21. minut fik Argentina et straffespark og kunne bringe sig foran med 1-0 ved Lionel Messi fra straffesparkspletten. 14 minutter efter føringen blev det 2-0 til Argentina, da Alexis MacAllister spillede Angel Di Maria fri til 2-0 for sydamerikanerne. Argentina havde fuld kontrol over VM-finalen med hensyn til spil og mål indtil det 78. minut, hvor Frankrigs Randal Kolo Muani blev nedlagt i straffesparksfeltet. Superstjernen Kylian Mbappé omsatte straffesparket til 2-1 og bragte finalen i balance. PSG-stjernen var dog ikke tilfreds med en reducering og ville have mere. Blot to minutter efter reduceringen udlignede Mbappé, da han spillede en-mod-en med Marcus Thuram og sendte bolden i mål til 2-2. Frankrig udlignede sensationelt til 2-2 i kampens 81. minut og tog kampen i forlænget spilletid efter et spændende kvarter (inklusive overtid). I den forlængede spilletid var det først i det andet minut af det andet kvarter af den forlængede spilletid, at Argentina gjorde det til 3-2, da Lionel Messi opsnappede en returbold og snublede i spidsen for sin anden scoring i finalen. Frankrig og Kylian Mbappé havde dog ikke lyst til at lade kampen slutte der. I kampens 116. minut blev den polske dommer tvunget til at dømme straffespark igen til Frankrig efter en håndssituation. Fra 11 meter steg Kylian Mbappé til vejrs og scorede sit tredje mål i aften, hvilket sendte VM-finalen ud i straffesparkskonkurrence. Frankrig havde en stor mulighed i kampens døende sekunder, hvor Argentinas målmand Emilio Martinez reddede Randal Kolo Muanis frispark med et fint ben. VM-finalen i 2022 går til straffesparkskonkurrence. Straffesparkskonkurrencen blev afgjort i fjerde strafrunde. Argentina tog deres første tre straffespark, mens Frankrig brændte to af fire. Det gav højrebacken Gonzalo Montiel chancen for at afgøre VM-finalen til Argentinas fordel, og Montiel lavede ingen fejl, da han scorede sejrsmålet og gav Argentina deres første VM-guld siden 1986. Dette var sandsynligvis Lionel Messis allersidste VM som spiller. VM-finalen i Qatar i 2022 blev efter slutfløjtet beskrevet som en af de mest episke VM-finaler i historien, og den vil blive husket i lang tid.