African Cup of Nations begynder den 13. januar i Elfenbenskysten og samler kontinentets største fodboldtalenter.
Mange af spillerne kommer lige fra en lang halvsæson fra de diverse klubber verden rundt. Turneringen inkluderer fem hold, der deltog til VM i Qatar. Marokko der nåede hele vejen til semifinalen ved VM, er udset til at være det hold man skal, hvis man vil krones som kongerne af Afrika.
Turneringen finder sted i Elfenbenskysten, som er vært for begivenheden for anden gang. Seks stadioner i fem byer, herunder to i hovedstaden Abidjan – Felix Houphouet-Boigny Stadium og Alassane Ouattara Stadium, som skal være vært for turneringens finale – vil være slagmarker for de konkurrerende nationer.
Opstillingen af kvalificerede hold er som følger:
– Gruppe A omfatter værten Elfenbenskysten, Nigeria, Ækvatorialguinea og Guinea-Bissau.
– Gruppe B består af Egypten, Ghana, Kap Verde og Mozambique.
– Senegal, Cameroun, Guinea og Gambia udgør gruppe C.
– Gruppe D består af Algeriet, Burkina Faso, Mauretanien og Angola.
– Tunesien, Mali, Sydafrika og Namibia udgør gruppe E.
– Endelig består gruppe F af Marokko, DR Congo, Zambia og Tanzania.
Åbningskampen den 13. januar mellem Elfenbenskysten og Guinea-Bissau spilles på Alassane Ouattara Stadium i Abidjan kl. 20.00 GMT. Herefter går turneringen op i et højere gear med mindst to kampe om dagen i gruppespillet.
Gruppespillet er struktureret således, at de to bedste hold fra hver gruppe og de fire bedste tredjepladser går videre til ottendedelsfinalerne, mens de resterende hold må forlade turneringen.
Efter en kort pause, der slutter den 24. januar, vil ottendedelsfinalerne udspille sig som følger:
– Vinderne af gruppe D møder et hold på tredjepladsen fra gruppe B, E eller F.
– Nummer to fra gruppe A møder nummer to fra gruppe C.
– Vinderne af gruppe A møder et hold på tredjepladsen fra gruppe C, D eller E.
– Andenpladsen fra gruppe B udfordrer nummer to fra gruppe F, og så videre.
Når man ser tilbage, står Egypten som det mest dekorerede hold med syv AFCON-titler, efterfulgt af Cameroun med fem og Ghana med fire, selvom deres sidste sejr daterer sig tilbage til 1982. Senegal kommer ind som forsvarende mestre, mens Marokko, der er rangeret højest i turneringen, forsøger at vinde deres anden titel efter en pause på 40 år siden triumfen i 1976.
Endelig er den økonomiske indsats højere i år, hvor mestrene får hvad der svarer til lige godt 47 millioner kroner med hjem, hvilket er en markant stigning på 40 procent i forhold til tidligere turneringer. Nummer to kan se frem til godt 27,5 millioner kroner med yderligere præmier til semifinalister og kvartfinalister.
Sportsjournalist
christian@sportnyhet.com
Efterlad en kommentar