Foto: Chris Curry / Unsplash

DBU har for nyligt præsenteret en række tiltag til VM i Qatar 2022 som har skabt debat rundt omkring i verdenen. Danmark har været blandt de lande, hvor der har været meget utilfredshed med, at landsholdet skal drage til VM i Qatar. Qatar, som er værtsnationen, er blevet beskyldt for at overtræde menneskerettigheder, specifikt i forbindelse med migrantarbejderne, som står for konstruktion af stadion i landet. 

Det har været antallet af dødsfald og uheld forbundet med migrantarbejdere i Qatar, som har været under meget fokus – menneskerettighedsorganisationen Amnesty har senest udgivet en rapport om de dårlige forhold for migrantarbejderne i Qatar

DBU har fremsat 6 tiltag til VM i Qatar, som en del af denne kampagne – blandt andet vil holdet minimere deres rejseaktivitet, være forsigtige med valg af hotel og fortsat sætte pres på FIFA, i forhold til at adressere menneskerettighedssituationen i Qatar – tiltagende har været positivt modtaget, men mange mener at landsholdet bør boykotte hele turneringen. 

De 6 tiltag:

  • Herrelandsholdets kommercielle partnere deltager ikke og laver ikke kommercielle aktiviteter i Qatar – medmindre tiltagene er aktivistiske og en del af den kritiske dialog.  
  • Herrelandsholdets kommercielle partnere vil afgive deres plads på holdets træningstøj til fordel for menneskerettighedsbudskaber. 
  • DBU vil minimere egen rejseaktivitet til Qatar kraftigt og deltager kun ved aktiviteter i Qatar, der er relateret til det sportslige, eller når det kan bidrage politisk til at forbedre forholdene for migrantarbejdere.
  • DBU er i dialog med fans og NGO’er om danske fans tilstedeværelse i Qatar, så de er oplyste om situationen i Qatar og ved, hvordan de skal forholde sig, når billetsalget begynder.
  • DBU vil fortsætte den kritiske dialog med FIFA og arrangørerne i Qatar og vil i alle sammenhænge fortsat arbejde for, at migrantarbejderes rettigheder bliver forbedret og respekteret.
  • DBU vil løbende lave due diligence på vores valg af hotel og andre services i Qatar for at gældende arbejdstagerrettigheder respekteres. 

Kilde: Dbu.dk