Efter 0-0 i ordinær spilletid og forlænget spilletid måtte VM-kvartfinalen mellem Australien og Frankrig afgøres med en straffesparkskonkurrence. Cortnee Vine blev kampens usandsynlige helt i den tiende (!) straffesparksrunde, og landstræner Tony Gustavssons australske landshold nåede deres første VM-semifinale nogensinde.

Lørdag morgen spillede værtsnationen Australien og Frankrig om en semifinaleplads ved kvindernes VM i 2023, da et propfyldt Suncorp Stadium i Brisbane var vært for topnationerne.

Kampen mellem de to fysiske og taktiske hold forventedes at blive tæt og relativt målfattig, ikke mindst på grund af australiernes fine forsvarsspil under mesterskabet.

Frankrig startede kvartfinalen bedst, da de kom ud i et højt tempo for også at udnytte deres topspillere oppe foran med blandt andre Eugenie Le Sommer og Kadidiatou Diani. Australien kom for alvor ind i kampen efter ca. 15 minutter, da de begyndte at finde nogle farlige standardsituationer og også få bid i nogle andre dele af angrebet.

Der var to store chancer i første halvleg, en til hvert hold. Frankrigs superchance kom ret tidligt, da midterforsvareren Maelle Lakrar næsten missede bolden, da hun blev spillet helt ren efter en dødbold. Senere i halvlegen fik Australien deres store chance, da Emily van Egmond spillede en bold ind i det offensive straffesparksfelt, en bold der landede for fødderne af Mary Fowler, og angriberen så ud til at have et åbent mål. Fowler havde også et åbent mål, men den franske forsvarsspiller Elisa De Almeida så faren og kastede sig for at forhindre bolden i at gå i mål, og De Almeida kan meget vel have lavet VM’s fineste redning indtil videre.

I anden halvleg startede Australien ganske godt, og Frankrigs landstræner Hervé Renard så ikke særlig tilfreds ud med starten. Australiens Mary Fowler havde to gode muligheder i de første fem minutter af anden halvleg, men kunne ikke score på nogen af dem.

I det 55. minut kom kampens hidtil højeste jubel i Brisbane, da Australiens største stjerne Sam Kerr blev skiftet ind for at afslutte kampen for ”the Matildas”. Kerr var også direkte involveret i angrebet, da hun spillede Hayley Raso i en god afslutningsposition, men Frankrigs målvogter Pauline Peyraud-Magnin nåede ud og reddede.

Australien var lige i hælene på Kerr, og hun var involveret i et par farlige målchancer efter 15 minutter, hvor Mary Fowler også havde et godt skud, som førnævnte Peyraud-Magnin måtte redde. Det var tydeligt, at Frankrig var ret presset i det første kvarter af anden halvleg, og Tony Gustavsson havde fået sit hold derhen, hvor han ville i anden halvleg, men uden mål på tavlen.

Efter 20-30 minutter begyndte Frankrig at stoppe blødningen og skabe nogle chancer fremme på banen, hvor især højrefløjen Vicki Becho skabte lidt uro i hjemmebaneholdets forsvar.

Der var lidt mere risikominimerende spil, jo længere anden halvleg varede, af forståelige grunde, da der tydeligvis var meget på spil. Det var tæt lige til slutningen af den ordinære spilletid og også målløst, hvor kampen stod 0-0 efter 90 minutter. Det betød at VM-kvartfinalen i Brisbane ville blive forlænget med mindst 30 minutter.

Den forlængede spilletid

Frankrig kom bedst fra start i de første par minutter af den forlængede spilletid, men formåede ikke at score på deres chancer. Der blev scoret i det første kvarter af den forlængede spilletid, da en dødboldsituation endte med, at Wendie Renard fremtvang et fransk mål. Men den franske anfører forcerede faktisk målet ved at trække en australsk forsvarsspiller ned, og den chilenske dommer annullerede hurtigt det franske mål.

Med få minutter tilbage af det første kvarter af den forlængede spilletid havde Australien deres bedste chance i den forlængede spilletid, da Caitlin Foord brød igennem i venstre side og spillede bolden til den nyindskiftede Cortnee Vine, som til gengæld ikke kunne afslutte.

I det andet kvarter af den forlængede spilletid havde Vicki Becho den første gode mulighed, da den unge fløjspiller fyrede et skud af fra ganske tæt hold, som Australiens målmand Mackenzie Arnold var i stand til at redde. Det så ud til at blive en kamp mellem to solidt spillende keepere, da chancerne ikke var 100 procent, men stadig ret mange.

30 minutters forlænget spilletid resulterede ikke i nogen mål, og kvartfinalen i Brisbane måtte afgøres på straffespark efter en meget tæt kamp i 120 minutter.

Straffesparkskonkurrencen

Til straffesparkskonkurrencen valgte Frankrigs landstræner Hervé Renard at skifte målmand (!) og straffesparksskytte, en ændring, der blev foretaget i det sidste minut af den forlængede spilletid. En dristig ændring af træneren der satte meget på spil.

Frankrig startede straffesparkskonkurrencen med Selma Bacha, der tog et svagt straffespark, som Mackenzie Arnold læste ekstremt godt ved at narre Bacha den ene vej og derefter kaste sig den anden vej. Caitlin Foord blev tildelt Australiens første straffespark og placerede det sikkert i sit venstre hjørne. Frankrigs stjerneangriber Kadidiatou Diani tog det andet franske straffespark og scorede sikkert Frankrigs første mål i straffesparkskonkurrencen. Australiens viceanfører Steph Catley tog det andet straffespark for hjemmebaneholdet, men brændte med et dårligt ramt straffespark, som den indskiftede keeper Solene Durand var i stand til at redde.

Frankrigs anfører Wendie Renard sendte Frankrigs tredje straffespark i mål og lagde pres på Australiens anfører Sam Kerr. Superstjernen holdt også til presset og sendte bolden i nettet til 2-2. I fjerde runde trådte Eugenie Le Sommer frem for Frankrig og lagde igen pres på Australien, men Mary Fowler gik frem og dunkede udligningen ind i straffesparkskonkurrencen.

I femte og sidste ordinære runde var stillingen uafgjort, og det hele kunne blive afgjort lige der. Og Frankrig startede femte runde med at misse ved Eve Perisset, som blev skiftet ind i slutningen af den forlængede spilletid for netop at tage straffesparket. Chancen for at afgøre straffesparket til Australiens fordel lå hos keeper Mackenzie Arnold fra 11 meter. Men målvogteren kunne ikke klare presset og skød straffesparket på stolpen, og dramaet fortsatte.

Grace Geyoro tog Frankrigs sjette straffespark i kampen og scorede, hvilket gav Frankrig en fordel. Midtbanespilleren Katrina-Lee Gorry tog Australiens sjette straffespark, og selvom Solene Durand gik direkte på straffesparket, så var det så hårdt, at bolden alligevel gik i mål. Sakina Karchaoui sendte Frankrigs syvende straffespark ind via overliggeren, hvilket lagde nyt pres på Australien og især Tameka Yallop. Men midtbanespilleren sendte sikkert endnu et straffespark i mål, og straffesparkskonkurrencen gik ind i ottende runde.

I ottende runde startede Frankrig igen, og midterforsvareren Maelle Lakrar sendte bolden lige i mål, og Ellie Carpenter gik frem for Australien. Lyon-backen sparkede sit straffespark via stolpen og i mål og modstod presset fra hjemmebanepublikummet i Brisbane. Og straffesparkskonkurrencen var inde i sin niende runde, hvor der ikke var mange straffesparksskytter tilbage.

I niende runde brændte Frankrigs Kenza Dali først sit straffespark, men Mackenzie Arnolds redning blev ikke godkendt, da hun forlod linjen for tidligt, og Dali fik chancen for endnu et straffespark. Aston Villa-midtbanespilleren måtte dog se sit næste straffespark blive reddet igen på præcis samme måde. Og i anden omgang blev Arnolds redning da også godkendt.

Midterforsvareren Clare Hunt trådte til for Australien i niende runde af straffesparkskonkurrencen og havde chancen for at blive helten, men Hunts straffespark blev reddet af Solene Durand, som med et stærkt håndled kunne redde straffesparket midt i målet, og straffesparkskonkurrencen fortsatte i Brisbane.

I tiende (!) runde var der ikke mange straffesparksskytter tilbage, og unge Vicki Becho tog straffesparket for Frankrig, hvor den 19-årige ramte stolpen. Som den sidste australske straffesparksskytte trådte indskiftede Cortnee Vine frem og tog det afgørende straffespark for værtsnationen Australien.

Australien er dermed klar til VM-semifinalen efter et utroligt straffesparksdrama i Brisbane, hvor Cortnee Vine blev kampens helt i den tiende (!) straffesparksrunde. I semifinalen venter vinderne af kampen mellem England og Colombia i lørdagens anden kvartfinale.

Straffesparkene:
FRA: Selma Bacha – Ikke mål
AUS: Caitlin Foord – Mål
FRA: Kadidiatou Diani – Mål
AUS: Steph Catley – Ikke mål
FRA: Wendie Renard – Mål
AUS: Sam Kerr – Mål
FRA: Eugenie Le Sommer – Mål
AUS: Mary Fowler – Mål
FRA: Eve Perisset – Ikke mål
AUS: Mackenzie Arnold – Ikke mål
FRA: Grace Geyoro – Mål
AUS: Katrina-Lee Gorry – Mål
FRA: Sakina Karchaoui – Mål
AUS: Tameka Yallop – Mål
FRA: Maelle Lakrar – Mål
AUS: Ellie Carpenter – Mål
FRA: Kenza Dali – Ikke mål
AUS: Clare Hunt – Ikke mål
FRA: Vicki Becho – Ikke mål
AUS: Cortnee Vine – Mål

Australien – Frankrig, 1-0 efter straffe (0-0, 0-0)

 


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth