England skal spille landets første finale til kvindernes fodbold-VM efter at have vundet 1-3 over værtsnationen Australien i semifinalen. En målrig anden halvleg endte med to engelske mål, hvor Lauren Hemp og Alessia Russo blev kampens helte. Englænderne spiller finale mod Spanien på søndag, mens Australien skal møde Sverige i bronzekampen.

Onsdag blev der spillet en spændende VM-semifinale, da værtslandet Australien tog imod England på Stadium Australia i Sydney. Australien spillede nationens første VM-semifinale og havde muligheden for at gå videre til en historisk finale foran mere end 80.000 tilskuere i Sydney. Holdets store stjerne, Sam Kerr, startede inde for første gang i denne slutrunde og bar anførerbindet fra start.

Første halvleg

De første ti minutter af første halvleg bød på to farlige chancer, hvor Sam Kerr skabte Australiens første mulighed, da hun løb sig fri, og derefter brændte Englands Georgia Stanway en gylden mulighed. England var det bedste hold til at begynde med og kontrollerede spillet, mens Australien fokuserede på deres solide forsvar og derefter fandt kontramuligheder med Sam Kerr, Mary Fowler og Caitlin Foord.

Men den engelske boldbesiddelse skulle bære frugt med ti minutter tilbage af første halvleg. Efter et flot kombinationsspil på venstre fløj driblede Alessia Russo en bold frem langs baglinjen og spillede bolden ind i venstre hjørne af straffesparksfeltet, hvor Ella Toone dukkede op, og med en flot afslutning kunne hun score til 0-1 til England i det lange hjørne, et mål, der fik publikum i Sydney til at være stille. Målet er måske et af VM’s flotteste med Toones velplacerede afslutning i krydset.

Australierne har levet højt på deres gode forsvarsspil i slutrunden, og et mål indkasseret i slutningen af første halvleg var ikke noget, holdet havde brug for, da de normalt er i stand til at slide deres modstandere ned i anden halvleg. Nu var de i stedet i en position, hvor de var nødt til at jagte et mål.

England vandt første halvleg efter Ella Toones flotte scoring, og på det tidspunkt var England i VM-finalen.

Anden halvleg

Australien begyndte anden halvleg i et hæsblæsende tempo i de første fem minutter og satte alt ind på en tidlig udligning, men til ingen nytte. Landstræner Tony Gustavsson var tilfreds med sit hold efter et kvarter af anden halvleg, hvor det lykkedes Australien at holde sig inde i kampen og skabe nogle chancer, selvom England også havde en god boldbesiddelse i anden halvleg.

Sam Kerr er Australiens største stjerne og måske hele slutrundens superstjerne, men da hun har været skadet under slutrunden var det et spørgsmål om, hvor længe hun kunne holde formen i spillet. Men stjernens status var der ikke meget tvivl om. Anføreren klarede det hele selv, da hun udlignede til 1-1. Kerr tog bolden fra midterlinjen og gik alene frem mod to engelske forsvarsspillere, men i stedet for at aflevere bolden og løbe væk, lagde Kerr op til et drømmemål, da hun 30-40 meter fra mål sparkede bolden ind i det lange hjørne og udlignede i VM-semifinalen. Hvis Ella Toone scorede et drømmemål til 0-1, var målet fra Kerrs fødder noget helt særligt.

Målet åbnede semifinalen en smule, da Kerr havde et farligt hovedstød kort efter, og Englands Alessia Russo havde også et farligt hovedstød lige uden for målrammen. Russos hovedstød blev dog efterfulgt af et engelsk mål. Den australske back Ellie Carpenter og Englands Lauren Hemp kæmpede om en engelsk lang bold inde i det australske straffesparksfelt, hvor Carpenter forsøgte at kontrollere bolden, men på trods af at hun var først på bolden, formåede hun ikke at tage bolden med i løb, og i stedet kunne Lauren Hemp udnytte fejlen til at score til 1-2 for England med 20 minutter tilbage af den ordinære spilletid.

Australien satte offensive kræfter ind med ti minutter tilbage af den ordinære spilletid og forberedte sig på et sidste pres, hvor Sam Kerr fik den første mulighed, men hun måtte se sit hovedstød gå over mål. Indskiftede Cortnee Vine havde den næste mulighed med et fint skud, der blev reddet af Mary Earps i det engelske mål.

Sam Kerr var involveret i det hele på det australske hold, og hun havde den næste store mulighed med en alt for høj helflugter kun to-tre meter fra mål efter et hjørnespark, og Kerr og landstræner Tony Gustavsson så opgivende ud over at der ikke blev scoret på de gode muligheder. I stedet blev kampen punkteret, da Alessia Russo scorede til 1-3 få minutter senere.

Australien havde seks minutter til at score to mål, hvilket selvfølgelig var næsten umuligt. Det blev ikke til en eventyrlig VM-finale for værtsnationen Australien, i stedet endte det hele med en brat afslutning mod England i semifinalen. Nu venter Sverige i bronzekampen lørdag kl. 10.00, mens England spiller VM-finale mod Spanien søndag med kickoff kl. 12.00. En historisk verdensmester vil blive kronet, når både England og Spanien spiller deres første VM-finaler.

Australien – England, 1-3 (0-1)

’36 0-1 Ella Toone
’63 1-1 Sam Kerr
’71 1-2 Lauren Hemp
’86 1-3 Alessia Russo

 


Usbekistan U23 - Spanien U23
Max