Sverige har forpasset chancen for at vinde VM for kvinder i 2023 efter at have tabt semifinalen til Spanien med 1-2. Alle kampens tre mål blev scoret i de sidste ti minutter. Rebecka Blomqvists udligning til 1-1 i det 88. minut blev efterfulgt af et kampafgørende mål til Spanien. For Sverige venter en bronzekamp på lørdag i kvindernes fodbold-VM i 2023.

Tirsdag den 15. august var datoen for Sveriges VM-semifinale mod Spanien til kvindernes fodbold-VM i 2023, som blev spillet på Eden Park i Auckland, New Zealand, hvor Sverige slog Japan ud i kvartfinalen. Til VM-semifinalen stillede landstræner Peter Gerhardsson med den startopstilling, der havde startet inde for de blågule i fire tidligere VM-kampe, et koncept, der har været en succes under mesterskabet.

Første halvleg

De første ti minutter var noget afventende fra begge hold, hvor et fokuseret forsvar var nøglen for begge, men hvor pasningsspillet efterlod noget at ønske. Sverige fik derefter en smagsprøve på det spanske tempo med bolden, da spanierne til tider spillede sig gennem de første svenske forsvarslinjer og lagde pres på et svensk landshold, der måtte nøjes med en håndfuld minutter. Den spanske anfører Olga Carmona fik kampens hidtil største chance med et skud uden for feltet, som sejlede lige forbi Zecira Musovic’ stolpe og ud.

Svenskerne havde meget svært ved at skabe chancer og især at opbygge nogen form for angrebsspil på Spaniens banehalvdel, da Spanien pressede aggressivt på i erobringen af bolden, hver gang Sverige rykkede op i deres positioner. Spanien kontrollerede spillet i de første 25 minutter og havde halvanden chance for at score mod Zecira Musovic i målet, men spilmønstret gav anledning til bekymring for svenskerne.

Sverige skabte den første målchance efter 40 minutter efter et indkast dybt på den spanske banehalvdel, hvor Nathalie Björn sendte et indlæg afsted, som Fridolina Rolfö modtog i det fjerneste hjørne af straffesparksfeltet. Herefter fik de blågule deres to første hjørnespark i kampen, hvor det andet fra Jonna Andersson var det farligste, men det ikke gav noget resultat på måltavlen.

Sverige havde en ret svag halvleg og var aldrig rigtig tæt på at true Spanien, men de sendte lidt for mange bolde i tomrummet efter at have vundet bolden, og det lykkedes dem aldrig at skabe ro i angrebsspillet. Altså med undtagelse af de sidste tre-fire minutter. Forsvaret var dog succesfuldt, og de forhindrede Spanien i at skabe flere målchancer efter de chancer, der blev skabt i det første kvarter. Første halvleg endte 0-0 efter en ret begivenhedsløs første del af VM-semifinalen.

Anden halvleg

Der blev ikke foretaget nogen udskiftninger i pausen, og det svenske hold kom intakt ud til anden halvleg, hvor de i det mindste havde en god afslutning på halvlegen på trods af, at de var ret pressede i store dele af den.

Sverige startede godt i anden halvleg, hvor de bed sig fast på den spanske banehalvdel i de første fem minutter af halvlegen. Det skabte et par standardsituationer og et svensk pres mod Spanien til en forandring, noget som så ud til at ryste Spanien en smule.

Den spanske landstræner Jorge Vilda udskiftede verdens bedste spiller Alexia Putellas, som ikke holder 90 minutter efter en skade, og sendte den hurtige Salma Paralluelo ind. Det skete, efter at svenskerne havde været i fuld kontrol i det første kvarter af anden halvleg med et godt presspil og lidt mere kreativitet i angrebet.

Sverige brugte deres styrke fysisk og var tidligt inde på livet af spanierne, og den brasilianske dommer lod svenskerne gå hårdt til værks i VM-semifinalen, præcis som det skulle være. Det fysiske spil så ud til at tage hårdt på Spanien, og det sænkede det tempo, som spanierne normalt kan lide at sætte.

Efter 65 minutter begyndte Spanien for alvor at komme ind i halvlegen med nogle chancer fremme på banen og mere boldbesiddelse, hvor de kom rundt på de svenske kanter for at skabe målchancer, og Alba Redondo var tættest på et mål, da hun liggende (!) skød bolden lige uden for mål, efter at Salma Paralluelo havde taget bolden med sig langs baglinjen.

Med et kvarter tilbage af den ordinære spilletid kom de første to ændringer for Sverige, da Rebecka Blomqvist og Olivia Schough blev skiftet ind i stedet for Johanna Rytting Kaneryd og Stina Blackstenius, to spillere, der ikke gjorde meget fremme på banen, men som især imponerede i presspillet. Sidstnævnte havde en stor chance i straffesparksfeltet før udskiftningen, men brændte kampens måske bedste målchance.

Med ti minutter tilbage af VM-semifinalen fik Sverige en kold spand vand i hovedet. Efter at have været under hårdt pres i ti minutter var det Spaniens unge indskifter, Salma Paralluelo, der brød dødvandet. Jonna Andersson blev ramt af et hårdt indlæg, og bolden sprang ud til førnævnte Paralluelo, som til gengæld sendte bolden i mål til 0-1 med sin højre fod, og Spanien var i spidsen i sin allerførste VM-semifinale.

Nu havde Sverige ti minutter plus tillægstid til at komme til en udligning for at holde liv i finaledrømmen. Peter Gerhardsson valgte at skifte den høje Lina Hurtig ind for Sverige for at finde et opspil til længere bolde i det sidste svenske ryk. Og det var heldigt. For i kampens 88. minut sendte Fridolina Rolfö et højt indlæg ind i straffesparksfeltet, som Lina Hurtig headede videre til Rebecka Blomqvist, der sparkede bolden op i det lange hjørne til 1-1 til Sverige. Den svenske glæde i den situation var naturligvis enorm.

Men den svenske glæde varede ikke længe. Blot få minutter efter den svenske udligning fik Spanien et hjørnespark, hvor de spillede en kombination, der til sidst endte hos venstrebacken Olga Carmona, og anføreren tog sigte med sin venstre fod og fyrede et langskud af, der fandt vej hele vejen ind i målet bag Zecira Musovic, som så ud til at have kunne gjort det bedre end hun gjorde.

Det var nogle utroligt begivenhedsrige minutter i Auckland, hvor antiklimaks var det mest dækkende ord for Sverige, efter Blomqvists udligning mistede sin betydning efter et nyt spansk mål.

Sverige havde syv minutter til at finde endnu en udligning, så de kunne holde liv i drømmen om en VM-finale endnu en gang. Men det skulle vise sig at være lettere sagt end gjort. Spanierne trak tiden og dommerfejl gav Sverige minimal tid til et udlignende mål, og efter 90+7 minutter i semifinalen indkasserede Sverige deres første nederlag i slutrunden.

Svenskerne snublede altså lige inden målstregen på vej til en historisk VM-finale og skal nu fokusere på en bronzekamp mod taberne af semifinalen mellem Australien og England i morgen. Vinderne skal så møde Spanien i VM-finalen søndag den 20. august. Spaniens kvindelandshold er aldrig før nået så langt i en slutrunde og skal spille sin første VM-finale i nationens historie.

Sverige – Spanien, 1-2 (0-0)

’81 0-1 Salma Paralluelo
’88 1-1 Rebecka Blomqvist
’90 1-2 Olga Carmona