Spanien har vundet sin første VM-guldmedalje på kvindesiden nogensinde. Efter et mål i første halvleg af anfører Olga Carmona var Spanien i stand til at kontrollere begivenhederne i VM-finalen, hvor de vandt over England med 1-0.

Søndag blev den allersidste kamp ved kvindernes fodbold-VM i 2023 i Australien og New Zealand spillet, da England og Spanien spillede mod hinanden i VM-finalen foran et pakket Stadium Australia i Sydney. Forberedelserne omfattede et stort show før nationalsangene og kickoff i Sydney. Til finalen havde landstrænerne valgt den samme spillestil og startopstilling som i deres semifinalesejre, med undtagelse af Spanien, hvor Jorge Vilda havde valgt at bænke superstjernen Alexia Putellas til fordel for Salma Paralluelo.

Første halvleg

Begge hold startede på deres karakteristiske måde, hvor England kom ud med fart og tyngde i de første ti minutter af halvlegen, mens Spanien spillede kombinationsspil langs banen og Salma Paralluelo gik dybt. Der var ingen store chancer at berette om fra de første ti minutter, men bestemt en åbning af høj kvalitet mellem to taktisk dygtige hold.

Efter et kvarter kom den første store målchance dog, da England banede sig vej ind i det overfyldte spanske straffesparksfelt, og til sidst nåede bolden hen til Lauren Hemp, der med sin venstre fod skød bolden på overliggeren og missede VM-finalens første store mulighed.

Den næste store mulighed kom blot to minutter senere, men i den anden retning, da Salma Paralluelo missede bolden på et fint indlæg fra venstre, men Alba Redondo ved fjerneste stolpe havde chancen, men Englands keeper Mary Earps foretog en vigtig redning. Efter en ret kontrolleret periode i de første ti minutter blev spillet mere åbent efter 15 minutter med kampens to bedste chancer. Kort efter gik en tilskuer ind på banen, og kampen blev midlertidigt afbrudt, før begivenhederne igen kom under kontrol.

Efter en halv time kom kampens mål, og det var en velkendt målscorer, der igen præsenterede sig selv. Spaniens Olga Carmona rykkede frem i venstre side og fyrede en perfekt afslutning ind ved fjerneste stolpe, så Spanien kom foran 1-0. Anføreren scorede sit andet mål ved VM efter at have afgjort semifinalen mod svenskerne.

Efter målet begyndte Spanien at bide sig endnu mere fast i kampen end før, eller i hvert fald holde fast i bolden. Spanien angreb flere gange i træk med høj boldbesiddelse, mens England stod ret lavt i forsvaret og forsøgte at finde kontramuligheder derfra mod det offensivt orienterede spanske hold. Men Spanien var noget tættere på at score igen, end England var på en udligning.

Spanien gik til pause med en 1-0 føring og havde især i anden del af halvlegen vist, at de havde en høj kvalitet i boldbesiddelsen, mens England blev lidt mere udisciplineret, efterhånden som halvlegen skred frem.

Anden halvleg

Englands landstræner Sarina Wiegman var tydeligvis utilfreds med noget efter første halvleg og skiftede Chloe Kelly og Lauren James ind allerede i pausen. Den umiddelbare effekt udeblev dog til at begynde med, da et tændt Spanien kom ud og dominerede spillet i de første minutter med to store målchancer.

En af kampens bedste spillere var Spaniens centrale midtbanespiller Aitana Bonmati. Spilfordeleren var involveret i det meste i de første 60 minutter og var tættest på at give Spanien en større føring 15 minutter inde i anden halvleg, da hendes afslutning gik lige over overliggeren.

Efter 65 minutter løb den amerikanske dommer Tori Penso ud til VAR-skærmen for at tjekke en situation for hånd på bolden, hvor Englands Keira Walsh så ud til at få en bold på hånden i sit eget straffesparksfelt. VAR-rummet gav Penso de billeder, hun havde brug for til at vurdere situationen, og efter et ret langt tjek valgte amerikaneren at pege på straffesparkspletten for et spansk straffespark da halvdelen af halvlegen var spillet.

Jennifer Hermoso fik chancen fra 11 meter og satte bolden på straffesparkspletten, og veteranen havde virkelig chancen for at bringe Spanien et skridt tættere på VM-guldet. Men stjernen måtte se sit straffespark reddet af en ilter engelsk keeper i skikkelse af Mary Earps. Keeperen gik den rigtige vej og reddede et svagt spansk straffespark og holdt England inde i VM-finalen.

England fik energi af straffesparksredningen og rykkede deres positioner frem, mens Spanien blev tvunget til at skifte ud i midterforsvaret, da Laia Codina blev skadet. Så fik England også en skade til deres centrale back Alex Greenwood, som på trods af en hovedbandage fortsatte VM-finalen, men pausen i spillet gav begge hold plads til at trække vejret og gennemgå taktiske instruktioner før de sidste ti minutter af den ordinære spilletid.

England sendte nogle offensive kræfter ind til sidst og sendte Millie Bright (central back) op i angrebet til lange bolde. The Lionesses havde også masser af tid til at arbejde med 13 minutters tillægstid i VM-finalen, hvor spanierne forsøgte at spille bolden rundt for at få tiden til at gå så hurtigt som muligt.

Spanien havde stor succes i tillægstiden og tillod end ikke England at have bolden i første halvdel af tillægstiden. Et træt og frustreret England kunne slet ikke finde på noget, mens Spanien havde energien til at slå kontra og bygge angreb op med mange spillere, der pressede fremad.

De medrejsende fans fra England fortsatte med at være skuffede gennem hele kampen. Europamestrene var ikke i stand til at komme sig over at de var bagud allerede i første halvleg, og de kom aldrig rigtig ind i anden halvleg med nogen reel trussel, mens Spanien spillede blændende fodbold og især vandt kampen på den centrale midtbane. En veludført kamp fra Spanien gav nationen deres første VM-guldmedalje på kvindesiden nogensinde efter at have vundet finalen 1-0. Guldet er Spaniens første VM-medalje nogensinde, og England forlader Oceanien med deres første VM-sølv nogensinde, selvom de snublede på målstregen.

Så efter en månedlang VM-slutrunde er Spanien verdensmestre for første gang i historien.

Spanien – England, 1-0 (1-0)

’29 1-0 Olga Carmona
’70 Brændt straffe Jennifer Hermoso (SPA)

Sådan startede holdene

Spanien

Catalina Coll

Ona Batlle, Irene Paredes, Laia Codina (ud ’73), Olga Carmona

Teresa Abelleira, Aitana Bonmati, Jennifer Hermoso

Alba Redondo (ud ’60), Salma Paralluelo, Mariona Caldentey (ud ’90)

Indskiftere:
Oihane Hernandez (’60), Ivana Andrés (’73), Alexia Putellas (’90)

England

Mary Earps

Millie Bright, Alex Greenwood, Jessica Carter

Lucy Bronze, Ella Toone (ud ’87), Keira Walsh, Georgia Stanway, Rachel Daly (ud ’46)

Lauren Hemp, Alessia Russo (ud ’46)

Indskiftere:
Chloe Kelly (’46), Lauren James (’46), Bethany England (’87)