Sverige sikrede sig en uvurderlig sejr i den anden gruppespilskamp mod Italien. Svenskerne er nu klar til ottendedelsfinalen til kvindernes VM i 2023 efter 5-0 sejren. Jonna Andersson og Amanda Ilestedt blev hovedpersoner i kampen, hvor tre svenske hjørnemål blev afgørende.

Lørdag morgen spillede Sverige sin anden kamp til kvindernes fodbold-VM 2023, da de spillede mod Italien. Begge hold gik ind til den anden gruppespilsrunde med en sejr fra deres respektive åbningskamp og vinderen af lørdagens kamp ville sikre sig en plads i ottendedelsfinalerne, da Argentina og Sydafrika kun har et point hver efter to kampe.

Landstræner Peter Gerhardsson mønstrede præcis samme startopstilling som i VM-åbningskampen mod Sydafrika, hvor Zecira Musovic stod i målet, Elin Rubensson tog plads på midtbanen, og Johanna Rytting Kaneryd var igen til højre i angrebstrioen. Anfører Caroline Seger blev endnu en gang henvist til bænken.

Italien begyndte bedst og skabte uro i det svenske forsvar med et skud på mål allerede i det første minut, som Zecira Musovic dog kunne redde. Italienerne begyndte i et højt tempo med en aggressivitet som Sverige så ud til at have svært ved at kontrollere til at begynde med. Sverige blev presset ret hårdt ned på deres egen banehalvdel i det første kvarter, hvor fokus var på forsvarsspillet og kontraangreb.

Sveriges første skud på mål kom efter 23 minutter. Også selvom det ikke var specielt farligt, så kom det efter en god svensk sekvens i en ellers svag start for de blågule. Efter 20 minutter begyndte Sverige nemlig at finde nogle områder, hvor man var i overtal og udmanøvrerede Italien på de offensive positioner, hvor det blandt lykkedes Johanna Rytting Kaneryd og Kosovare Asllani at komme med farlige indspil fra højrekanten. Svenskerne skabte et fint tryk med hjælp af Filippa Angeldahls gode spilforståelse og Fridolina Rolfös direkte spil efter cirka en halv time med et par svenske chancer lige efter hinanden.

Hvis Italien dominerede den første del af halvlegen, så var den anden halvleg uden tvivl Sveriges. Sveriges boldbesiddelse og direkte spil skabte hele tiden uro. Og så kom det velfortjente mål også og endnu engang var det et hjørnemål. Joanna Andersson sendte et perfekt hjørnespark ind fra højre og præcis som mod Sydafrika i åbningskampen nåede Amanda Ilestedt højest op og headede bolden ind til 1-0 til Sverige. Et fantastisk hjørnemål med perfekt timing og kvalitet mellem venstreback Andersson og den centrale forsvarsspiller Ilestedt.

Standardsituationer og frem for alt hjørnespark er Sveriges farligste angrebsvåben, det viste man endnu engang. Med bare et par minutter tilbage af første halvleg sparkede Joanna Andersson igen et hjørnespark fra højre. Det perfekte hjørnespark nåede frem til Amanda Ilestedt, som sendte bolden bagud til Fridolina Rolfö, som kunne sende den ind til 2-0 for Sverige fra den fjerne del af straffesparksfeltet.

Men svenskerne var ikke tilfredse med det. I tillægstiden kom det tredje mål til Sverige, da Johanna Rytting Kaneryd løb sig fri på højrekanten efter en fantastisk pasning fra Kosovare Asllani. Rytting Kaneryd spillede et langt indlæg mod Fridolina Rolfö men sidstnævnte missede bolden, men på den fjerne stolpe var det i stedet Stina Blackstenius der sendte bolden ind og bragte kampen til 3-0, og Sverige havde dermed scoret tre mål på syv minutter(!).

Svenskerne fik en helt perfekt afslutning på første halvleg og gik ind til anden halvleg med tre mål i træk først og fremmest efter Joanna Anderssons perfekt sparkede hjørnespark samt en utrolig god anden halvdel af første halvleg.

Anden halvleg

Sverige kom ud til anden halvleg med de samme elleve spillere som var med i startopstillingen. Og det var godt, for Sverige øgede sin føring til 4-0 efter bare fem minutter af anden halvleg. Joanna Andersson fik tre hjørnespark fra højre i træk og først sparkede hun to rigtig gode hjørnespark uden at bolden endte i nettet. På det tredje hjørnespark – på præcis samme sted – dukkede Sveriges uventede måldronning Amanda Ilestedt op og headede bolden i nettaget til 4-0. Et utroligt hjørnemål endnu engang af svenskernes forsvarsduo.

Efter helt og aldeles at have kontrolleret det første kvarter kom Sveriges første udskiftning i kampen, da Madelen Janogy og Olivia Schough erstattede Fridolina Rolfö og fødselsdagsbarnet Kosovare Asllani, som fejrede sin 34-års fødselsdag. Udskiftningen viste, at svenskerne gerne ville fortsætte i offensiv stil og kontrollere kampen med bolden mere end uden den.

Naturligt nok blev det dog ikke et Sverige som pressede alt for meget på. Italien fik lidt mere tid med bolden, og Sverige lå komfortabelt i de rigtige positioner. Både Sofia Jakobsson og Caroline Seger fik spilletid i det sidste kvarter, og sidstnævnte spillede dermed sin 19. VM-kamp i karrieren, hvilket er rekord for en svensker.

Keeperen Zecira Musovic blev testet i de første 20 minutter af kampen, men i ærlighedens navn havde Chelsea-keeperen ikke noget at lave derefter, hvilket siger en del om Sveriges kontrol af kampen. I de sidste minutter af kampen kunne Sverige holde på bolden for at undgå et italiensk mål. Men Sverige kunne også øge og slå slutresultatet fast med syvtommersøm. Den sidste svenske indskiftning var Rebekka Blomqvist, der klarede det hele selv, da hun løb sig fri og bragte det til 5-0 til svenskerne.

Slutningen på første halvleg og tre hjørnemål blev afgørende for Sverige. Kampen mod Italien sluttede 5-0, og Sverige fik både holdt nullet og sikret sig pladsen til VM-ottendedelsfinalen i Australien og New Zealand. Med én spillerunde tilbage er svenskerne klar til slutspillet. Italien kommer til at kæmpe med Argentina og Sydafrika om den anden plads til ottendedelsfinalen.

Den gode målforskel betyder nu også at Sverige har gode chancer for at komme til ottendedelsfinalen som gruppevinder, da de øvrige hold skal score mange mål for at nå Sveriges førsteplads, mens Sverige samtidig ikke skal få nogen point mod Argentina. Sverige spiller mod Argentina onsdag d. 2. august med kampstart kl. 09:30.

 

Sverige – Italien, 5-0 (3-0)

’39 1-0 Amanda Ilestedt
’44 2-0 Fridolina Rolfö
’45+1 3-0 Stina Blackstenius
’50 4-0 Amanda Ilestedt
90+5 5-0 Rebecka Blomqvist

Sveriges startopstilling

Zecira Musovic

Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson

Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani (ud ’62), Elin Rubensson (ud ’75)

Johanna Rytting Kaneryd (ud ’75), Stina Blackstenius (ud ’89), Fridolina Rolfö (ud ’62)

Indskiftere:
Olivia Schough (’62), Madelen Janogy (’62), Caroline Seger (’75), Sofia Jakobsson (’75), Rebecka Blomqvist (’89).