Japan fortsætter med at imponere ved kvindernes fodbold-VM i 2023 og slog en af favoritterne til guldet, Spanien, i gruppefinalen med hele 0-4 efter tre mål i første halvleg. Japan vinder dermed gruppe C og skal spille mod Norge i ottendedelsfinalen.

Mandag formiddag spillede Japan og Spanien mod hinanden i gruppe C. Begge hold var allerede i ottendedelsfinalen inden kampen, men de spillede om gruppesejren i gruppe C. For vinderne af gruppen ventede Norge (nummer to i gruppe A) på den anden side i ottendedelsfinalen og for taberne Schweiz, der vandt gruppe A. Spanien havde den bedste målforskel (et mål mere) inden kampen, hvilket betød, at et kryds var nok til at Spanien kunne vinde gruppen.

Spanien ejede bolden i de første ti minutter og så ud til at tage taktstokken med det samme. Alligevel var det Japan, der tog føringen efter et lynhurtigt angreb, hvor Hinata Miyazawa snød en dårlig spansk offsidefælde og rullede bolden ind til 0-1. Efter målet fortsatte Japan med at forsvare sig for at forhindre spanske målchancer på trods af deres store boldbesiddelse.

Efter cirka en halv time udbyggede Japan føringen med et lynhurtigt kontraangreb. Bolden endte hos Riko Ueki, som tog bolden med ind i straffesparksfeltet, hvor hun afdriblede Irene Paredes i det spanske forsvar, inden hun sparkede bolden forbi Paredes og i nettet til 0-2 for Japan.

Japans effektivitet kunne der ikke sættes en finger på efter at de havde scoret to mål på to chancer. Men Japan var ikke færdige der. Blot ti minutter senere, hvor de stort set ikke havde haft bolden, gik Japan hurtigt til kontraangreb. Bolden fandt til sidst vej til 0-1-målscoreren Hinata Miyazawa, som scorede sit andet mål på dagen og sit fjerde ved dette VM.

Det var umuligt ikke at være imponeret over Japan efter første halvleg. Med en taktisk dygtig gameplan forhindrede de Spanien i at skabe chancer på trods af deres høje boldbesiddelse, mens de selv var hypereffektive med tre mål på 45 minutter. Japans føring på tre mål holdt til anden halvleg.

Anden halvleg var begivenhedsløs, og det så ud til, at begge hold skiftede nogle spillere ud, så de kunne restituere til slutspillet, og det spanske angreb var ikke ekstremt, mens Japan gjorde det svært for spanierne at reducere ved at spille et stærkt og disciplineret forsvarsspil.

Og så kom det endelige slag i kampens 82. minut, da Mina Tanaka leverede en formidabel indsats, da hun stillede om efter et indkast og snød sin spanske forsvarer, før hun fyrede bolden ind i det fjerne hjørne af målet med sin venstre fod til endnu et japansk klassemål.

I sidste ende var der ikke meget at tale om. Japan fortsætter med at imponere ved VM, og holdet tog endnu en stor sejr i mesterskabet. Med elleve (!) scorede mål i tre kampe og fuld plade med ni point er Japan de klare og velfortjente vindere af gruppe C. Japan skal nu spille mod nummer to fra gruppe A, Norge, i ottendedelsfinalen på lørdag. Spanien spiller mod Schweiz, som vandt gruppe A. Samtidig slog Zambia Costa Rica (3-1) i gruppe C og vandt dermed deres første VM-sejr nogensinde. Resultatet var dog uden betydning for stillingen i gruppen.

Spanien og Japan spiller ottendedelsfinale lørdag den 5. august mod hhv. Schweiz (kl. 07:00) og (Norge kl. 10.00), den første gang der spilles ottendedelsfinaler ved VM for kvinder.

Spanien – Japan, 0-4 (0-3)

’12 0-1 Hinata Miyazawa
’29 0-2 Riko Ueki
’40 0-3 Hinata Miyazawa
’82 0-4 Mina Tanaka

Endelig stilling i gruppe C

  1. Japan, 9 p
  2. Spanien, 6 p
  3. Zambia, 3 p
  4. Costa Rica, 0 p

Ottendedelsfinalerne i Gruppe A/C

Lørdag d. 5. august:

Schweiz – Spanien
07:00

Japan – Norge
10:00