Det svenske kvindelandshold har opnået det maksimale antal point i gruppe G og er klar gruppevinder efter en 2-0 sejr over Argentina i sidste runde af gruppespillet. Det står nu klart, at Sverige skal møde den hårdest mulige modstand i form af de regerende verdensmestre fra USA i deres ottendedelsfinale på søndag. Samtidig vandt Sydafrika en choksejr over Italien og gik dermed videre til ottendedelsfinalen mod Holland.

Onsdag morgen spillede Sverige sin sidste kamp i gruppespillet ved dette VM, da Argentina stod på den anden side. Sidstnævnte havde brug for en sejr med et par mål og et italiensk nederlag til Sydafrika (ikke med for mange mål) for at nå ottendedelsfinalen. Sverige var derimod allerede videre til ottendedelsfinalerne inden kampen og var også stort set gruppevindere, hvilket gav dem mulighed for at hvile nogle spillere. Landstræner Peter Gerhardsson foretog hele ni ændringer i startopstillingen. Argentina bød på en stærk og følelsesladet nationalsang, hvor flere af spillerne så bekymrede ud med tanke på hvad der ville komme.

Det første kvarter var ikke særlig begivenhedsrigt, og det svenske hold havde tydeligvis brug for lidt tid til at finde kemien i den nye startopstilling. Italien scorede også et mål på straffe på samme tid, hvilket minimerede Argentinas chancer for at nå slutspillet endnu mere. Olivia Schough fik Sveriges første skud på mål efter 18 minutter efter et frispark midt for mål, og lidt over et minut senere fik hun et gult kort.

Olivia Schough fik så kampens bedste chance efter en halv time, da Madelen Janogy og Sofia Jakobsson kombinerede på højrefløjen, hvor sidstnævnte sendte et velafbalanceret indlæg mod Schoughs pande, men hovedstødet gik forbi målet.

Det var en temmelig rodet første halvleg, hvor dommeren fra Rwanda måtte fløjte en del i begge retninger, og der var en del afbrydelser i kampen, hvor blandt andet en argentinsk spiller desværre måtte forlade kampen med en skade.

En ret kedelig og begivenhedsløs første halvleg sluttede efter 49 minutter, og Sverige fik ikke rigtig noget momentum i halvlegen, selvom måske især Madelen Janogy, Olivia Schough og Anna Sandberg imponerede til tider.

Anden halvleg

I pausen blev Caroline Seger udskiftet til fordel for Elin Rubensson. I anden halvleg var vejret ikke det bedste i Hamilton, da vinden kom frem sammen med regnen, hvilket helt sikkert påvirkede spillerne og spillet på banen.

Efter 15 minutter kom Lina Hurtig og Linda Sembrant på banen i stedet for Olivia Schough og Amanda Ilestedt. I den situation, som Argentina nu befandt sig i, var et mål og en sejr nok til at nå ottendedelsfinalen, da Italien og Sydafrika havde spillet uafgjort efter halvdelen af anden halvleg. Men Argentina viste ikke megen interesse for at gå for tidligt frem i jagten på et mål, og Sverige kontrollerede spillet.

Tyve minutter inde i anden halvleg kom Sverige foran 1-0 efter et perfekt svensk angreb. Elin Rubensson sendte en perfekt aflevering til Hanna Bennison på midten, og sidstnævnte sendte en lige så perfekt aflevering til Sofia Jakobsson i højre side, og Jakobssons gode indlæg fandt Rebecka Blomqvists pande til Wolfsburg-spillerens andet mål ved VM. Et flot svensk mål.

Stort set samtidig scorede Sydafrika også til 1-2 mod Italien, hvilket betød, at Sydafrika på det tidspunkt var klar til ottendedelsfinalen med fire point med lidt over 20 minutter tilbage. Men blot et par minutter senere udlignede Italien til 2-2, og pludselig var Italien med i slutspillet igen.

I Sveriges kamp blev Argentina hægtet af i slutningen af kampen. En argentinsk sejr ville have resulteret i en ottendedelsfinale, men det blev kompliceret, da Sverige fik et straffespark efter 88 minutter. Fra straffesparkspletten sparkede Rubensson, og midtbanespilleren lavede absolut ingen fejl, da hun hamrede bolden ind i venstre hjørne til 2-0.

Elin Rubensson har vist sig at være en af de vigtigste spillere for Sverige, og den fine arbejdsindsats i dette VM indtil videre blev belønnet med et sikkert straffesparksmål. Rubenssons mål blev slutresultatet, og Sverige tog sin tredje sejr i gruppespillet og fik hele ni point.

Sverige er nu klare vindere af gruppe G og skal i ottendedelsfinalen møde nummer to fra gruppe E, USA. Amerikanerne har ikke imponeret ved VM indtil videre, men er de regerende verdensmestre og de mest succesfulde i den sammenhæng. Ottendedelsfinalerne spilles søndag den 6. august med kick-off kl. 11.00 dansk tid.

Samtidig vandt Sydafrika en utrolig sejr efter mål i den forlængede spilletid af anfører Thembi Kgatlana, som sikrede dem en plads i ottendedelsfinalen og sendte Italien og Argentina ud af slutrunden. Sydafrika skal nu møde Holland i ottendedelsfinalen tidligt natten til søndag.

Sverige – Argentina, 2-0 (0-0)

’67 1-0 Rebecka Blomqvist
’90 2-0 Elin Rubensson (straffe)

Endelig stilling i gruppe G

  1. Sverige, 9 p
  2. Sydafrika, 4 p
  3. Italien, 3 p
  4. Argentina, 1 p

Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth