Amanda Ilestedt blev helten på det svenske landshold i Sveriges første VM-kamp i 2023. Midterforsvareren scorede til 2-1 for Sverige i det 90. minut og gav de blå-gule en uvurderlig sejr over Sydafrika efter en hård og meget lige kamp.

Tidligt søndag morgen spillede Sverige deres første VM-kamp, da det svenske kvindelandshold mødte Sydafrika i newzealandske Wellington. Sverige er i gruppe G til kvindernes fodbold-VM 2023 sammen med netop Sydafrika samt Argentina og Italien som spiller deres første kamp i morgen.

Landstræner Peter Gerhardsson valgte at stille med Zecira Musovic i målet i startopstillingen, en startopstilling som også omfattede Fridolina Rolfö og Stina Blackstenius i front sammen med Johanna Rytting Kaneryd. Elin Rubensson erstattede Caroline Segers rolle på midtbanen og tog plads ved siden af Filippa Angeldahl, mens Nathalie Björn befandt sig i højre side af bagkæden. Kosovare Asslani var også en del af startopstillingen og bar det svenske anførerbind.

Første halvleg

Sverige startede ganske godt i et regnfuldt Wellington men blev også tidligt vidne til Sydafrikas farlige kontraangreb med deres skarpe spillere i front, selvom afrikanerne til at begynde med ikke skabte nogen superfarlige chancer. Johanna Rytting Kaneryd viste tidligt hvorfor hun hører til i en svensk startopstilling da hun skabte ravage i Sydafrikas forsvar to gange allerede i de første seks minutter.

De blågule havde svært ved at blive virkelig farlige over for Sydafrika, selvom modstanderne stod ret langt tilbage i forsvaret, så måtte Sverige overveje balancen i offensiven, da Sydafrika kom fri med flere spillere i kontraangreb. Den våde bane gjorde det ind i mellem lidt svært for Sverige. Det var et svensk hold som ikke formåede at øge tempoet tilstrækkeligt i deres boldbesiddelse.

Sverige begyndte dog at finde nogle gode kombinationer på midten mod et hårdtarbejdende Sydafrika, men skarpheden manglede hos svenskerne. Det blev mest til forsøg i højre side, hvor Rytting Kaneryd løb frem mens venstre side med Fridolina Rolfö ikke blev brugt så ofte.

De fleste chancer Sverige fik skabt i den første halvleg, kom når Joanna Andersson lavede fine hjørnespark fra højre med sin venstre fod, hvor Sveriges høje spillere hver gang skabte trusler mod Sydafrikas forsvarsspillere og keeper, men uden resultater på målsiden. Også Elin Rubensson havde en fin mulighed. Men nogen mål blev det ikke til for Sverige i første halvleg, en halvleg, hvor holdet blev bedre og bedre som halvlegen skred frem.

Anden halvleg

Sverige fik en mareridtsstart på anden halvleg. Amanda Ilestedt blev løbet over ende af en sydafrikansk lang bold, og Sydafrikas angriber fik et skud på mål, som Zecira Musovic ikke kunne parere, hvilket gav Sydafrikas spiller Hildah Magaia muligheden for at score til 0-1 for Sydafrika efter 48 minutter i Wellington. En kold spand vand i hovedet på svenskerne.

Svenskerne virkede stressede efter det sydafrikanske mål og udnyttede ikke alle områder på banen, selvom Sydafrika lykkedes med at lukke de farligste områder ned, og det var egentlig kun på dødbolde, at Sverige var farlige.

Efter 65 minutter kom et utroligt vigtigt mål for svenskerne, da Johanna Rytting Kaneryd sparkede et stenhårdt indlæg fra højre til Stina Blackstenius. Arsenal-angriberen fik dog ikke fat i bolden, som landede ved den fjerneste stolpe, hvor Fridolina Rolfö fik forstyrret en sydafrikansk forsvarsspiller, som fik sendt bolden i eget mål, og kampen stod dermed 1-1. Det som først lignede et selvmål blev dog i sidste ende tildelt Fridolina Rolfö som sidste svensker på bolden. Et vigtigt mål for svenskerne.

Peter Gerhardsson havde allerede forberedt en udskiftning af tre spillere inden udligningen og gennemførte denne da Hanna Bennison kom ind på den centrale midtbane i stedet for Filippa Angeldahl, mens Fridolina Rolfö og Stina Blackstenius blev udskiftet til fordel for Olivia Schough og Rebecka Blomqvist.

Efter at have været skadet i lang tid og usikker på at komme til at spille VM kom Caroline Seger på banen i Sveriges slutspurt i de sidste ti minutter. Anføreren erstattede Elin Rubensson og gik ind til sit femte verdensmesterskab i landsholdskarrieren som den ældste VM-spiller for Sverige nogensinde.

Sverige havde bolden mest i det sidste kvarter, men uden at få skabt særligt meget, selvom Johanna Rytting Kaneryd fortsat var i hopla på højrekanten. Hun brændte dog kampens største chance til sidst, da hun missede bolden med hovedet i en god position med fire minutter tilbage af den ordinære spilletid. Line Hurtig erstattede derefter Rytting Kaneryd for at tilføje mere længde og godt hovedspil inde i straffesparksfeltet.

Hovedspillet skulle blive afgørende for det svenske 2-1 mål. På et perfekt hjørnespark af Kosovare Asllani nåede Amanda Ilestedt højst op og kunne heade sit niende landsholdsmål ind til 2-1 for Sverige i en utrolig vigtig situation. Endelig fik Sverige noget ud af deres gode hjørnespark og det i det 90. minut.

For svenskerne handlede det om at forsvare deres føring i kampens seks tillægsminutter, mens Sydafrika gik frem med alt hvad de havde. Svenskerne holdt ganske meget på bolden i de sidste minutter, hvilket minimerede Sydafrikas chance for at udligne, og Sverige førte stabilt.

Efter 96 minutter fløjtede amerikaneren Katja Koroleva kampen af i et regnfuldt Wellington, og Sverige var vinder med 2-1 i VM-åbningskampen mod Sydafrika. Tre vigtige point for svenskerne efter en sen afgørelse. Sverige har nu skabt en god situation i gruppe G efter den vigtige sejr over et hårdtarbejdende Sydafrika.

Sveriges næste kamp til kvindernes VM spilles mod Italien lørdag d. 29. juli med kampstart kl. 09:30. Også denne kamp spilles i Wellington. Den sidste gruppespilskamp i gruppe G spilles kl. 09.00 d. 2. august mod Argentina.

Sverige – Sydafrika, 2-1 (0-0)

’48 0-1 Hildah Magaia
’65 1-1 Fridolina Rolfö
’90 2-1 Amanda Ilestedt

Sådan startede Sverige

Zecira Musovic

Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson

Filippa Angeldahl (ud ’67), Kosovare Asllani, Elin Rubensson (ud ’81)

Johanna Rytting Kaneryd (ud ’88), Stina Blackstenius (ud ’67), Fridolina Rolfö (ud ’67)

Indskiftere:
Hanna Bennison (’67), Rebecka Blomqvist (’67), Olivia Schough (’67), Caroline Seger (’81), Lina Hurtig (’88).