Kvindernes VM i 2023 spilles i Australien og New Zealand i juli og august. På de 32 VM-hold er der nogle spillere som stikker ud på den ene eller den anden måde. Herunder oplister vi nogle spillere som er interessante at holde ekstra øje med i sommerens store slutrunde.

Bemærk at spillerne som oplistes nedenfor ikke nødvendigvis er de bedste spillere på hvert hold, men at de stikker ud på forskellige måder. Navnene er desuden valgt fuldstændigt subjektivt.

Gruppe A

New Zealand

Erin Nayler, IFK Norrköping
Ria Percival, Tottenham Hotspur
Ali Riley, Angel City

Schweiz

Alisha Lehmann, Aston Villa
Ramona Bachmann, PSG
Ana-Maria Crnogorcevic, FC Barcelona

Norge

Caroline Graham Hansen, FC Barcelona
Ada Hegerberg, Lyon
Guro Reiten, Chelsea

Filippinerne

Hali Long, Kaya-Iloilo
Sarina Bolden, Western Sydney
Carleigh Frilles, Blacktown Spartans

Kommentar:

Som udgangspunkt en meget interessant gruppe. Hjemmenationen New Zealand skal med sin erfarne og meget rutinerede kerne sigte mod slutspillet med nøglespillerne ovenfor. Disse spillere har meget erfaring, og de er uden tvivl nøglespillere.

Og hvad så med Schweiz? Jo, her er landstræneren Inka Grings (en af Europas bedste målskytter gennem tiderne) næsten den største stjerne sammen med Ramona Bachmann. Men der er også Barcelonas Ana-Maria Crnogorcevic sammen med So-Me kendissen Alisha Lehmann. Schweiz har en bred trup og har også Arsenal-midtbanespilleren Lia Wälti som en vigtig spiller.

Norge har den skarpeste og bredeste trup i denne gruppe og med både bredde og skarphed kan de norske kvinder være med i kampen om medaljerne til slutrunden. Med Ada Hegerberg tilbage på landsholdet har man desuden en målskytte som blandt andet Caroline Graham Hansen og Guro Reiten kan sende bolde frem til.

I Filippinerne kan man ikke ligefrem prale af de store navne, men det er en ret spændende trup næsten udelukkende med spillere der er født i USA eller i Europa, der er blevet sammensat til et filippinsk landshold. Hali Long er en førende spiller i den hjemlige liga og bliver vigtig i forsvaret, længere oppe på banen skal Bolden og Frilles skiftes til at score mål.

Gruppe B

Australien

Sam Kerr, Chelsea
Ellie Carpenter, Lyon
Steph Catley, Arsenal

Canada

Christine Sinclair, Portland Thorns
Kadeisha Buchanan, Chelsea
Ashley Lawrence, PSG

Nigeria

Asisat Oshoala, FC Barcelona
Chiamaka Nnadozie, Paris FC
Rasheedat Ajibade, Atletico Madrid

Irland

Katie McCabe, Arsenal
Denise O’Sullivan, North Carolian Courage
Courtney Brosnan, Everton

Kommentar:

Tony Gustavsson råder over et stærkt australsk landshold som der er store forventninger (eller måske mest forhåbninger) til forud for VM på hjemmebane. Men i den brede australske trup kan man godt fremhæve det store trumfkort i en af verdens bedste spillere – Sam Kerr. Fem af truppens spillere spiller på den anden side af sundet i svenske klubber, men værd at nævne er også forsvarsspilleren Steph Catley og Ellie Carpenter, som begge er nøglespillere for Australien.

De regerende olympiske mestre Canada vil spille med sin stadig meget erfarne og stærke trup. Først i rækken? Verdens bedste målskytte nogensinde i landsholdssammenhæng (alle kategorier): Christine Sinclair. 190 mål har Sinclair scoret, og den 40-årige spiller satser på at score flere, når Canada fortsætter med at jagte medaljer. Midtbanespilleren Jessie Fleming er også utroligt central på Bev Priestmans landshold, men forsvarsduoen Buchanan og Lawrence bidrager med noget ekstra i forsvaret. Janine Beckie mangler dog.

I Nigeria er der gode offensive kræfter i både Oshoala og Ajibade og med en meget spændende keeper, Nnadozie kan Nigeria måske skabe lidt af en sensation i gruppen. Barcelona-forwarden Asisat Oshoala var Champions League-mestrenes bedste målskytte i den forgangne sæson, hvilket vidner om kvaliteten.

Irland har sit stærke offensive kort i midtbanespillerne McCabe og O´Sullivan, hvor sidstnævnte dog fik problemer i returopgøret, og hvor situationen er lidt uklar i skrivende stund. Irland mangler bredden bortset fra på keeperpositionen, hvor Everton-keeperen Brosnan ser ud til at blive foretrukket frem for de andre konkurrenter på den sidste post.

Gruppe C

Costa Rica

Raquel Rodriguez, Portland Thorns
Melissa Herrera, Bordeuax
Katherine Alvarado, Saprissa

Japan

Saki Kumagai, Bayern München
Maika Hamano, Hammarby IF
Yui Hasegawa, Manchester City

Spanien

Irene Paredes, FC Barcelona
Alexia Putellas, FC Barcelona
Aitana Bonmati, FC Barcelona

Zambia

Racheal Kundananji, Madrid CFF
Grace Chanda, Madrid CFF
Barbra Banda, Shanghai Shengli

Kommentar:

I Costa Ricas trup er der ikke mange særligt velkendte navne. Anføreren Katherine Alvarado kan med sin midtbaneplacering og sit anførerbind sammenlignes lidt med herrelandsholdets paralleller Celso Borges og Bryan Ruiz. Desuden er der den offensive midtbanespiller Raquel Rodriguez, som er en rigtig god spiller i den sammenhæng med Melissa Herrera i en ellers lidt tynd trup.

Japan har en bredere trup, hvor den centrale forsvarer Kumagai og midtbanespilleren Hasegawa er grundstenene. Blandt de offensivt dygtige spillere kan Hammarbys supertalent Maika Hamano muligvis vise sig frem. Hvis Hamano får spilletid skal I passe på ikke at få morgenkaffen galt i halsen, når den 19-årige tryller.

Hos forhåndsfavoritterne er det meget svært at vælge de tre bedste spillere. De to første er givet i form af den centrale back Irene Paredes og verdens bedste kvindelige fodboldspiller Alexia Putellas. Derefter bør I holde ekstra øje med midtbanespilleren Aitana Bonmatis fødder, som virkelig er noget særligt. Barcelona-trioen udgør en central linje, som kan give Spanien et VM-guld.

Hos Zambia er der en angrebsduo som er meget vigtig. Først og fremmest er Racheal Kundananjis næse for mål vigtig. Hun blev nummer to i skytteligaen i den bedste spanske række i den forgangne sæson. Men den største og mest unikke zambiske stjerne er Barbra Banda. Med et for højt niveau af testosteron fik Banda ikke lov til at spille de afrikanske mesterskaber sidste gang, men hun får altså nu lov til at spille VM, hvor hendes fysiske formåen og evne til at score mål stikker ud. Banda scorede for eksempel to hattrick til OL i 2021. Det er med andre ord fuld fart fremad for Zambia.

Gruppe D

Kina

Li Mengwen, PSG
Wang Shuang, Racing Louisville
Wang Shanshan, Wuhan Jianghan University

Danmark

Pernille Harder, Chelsea
Signe Bruun, Lyon
Sofie Svava, Real Madrid

England

Ella Toone, Manchester United
Georgia Stanway, Bayern München
Keira Walsh, FC Barcelona

Haiti

Melchie Dumornay, Reims
Batcheba Louis, Fleury
Nerilia Mondesir, Montpellier

Kommentar:

Når det gælder Kina har de tabt pusten lidt i de sidste ti år til trods for at truppen stadig er ganske bred, men holdet mangler dog lige toppen. Forsvarsspilleren Li Mengwen spiller på topholdet Paris Saint-Germain og fremover skal Wang Shuang og Wang Shanshan stå for at score målene.

På det danske hold er det stadig Pernille Harder der er den store stjerne og nøglespiller. For at Lars Søndergaard skal få det maksimale ud af dette danske hold kan det være en god idé at spille med begge målskytter, Harder og Signe Brunn, men det plejer ikke at være tilfældet. Wingbacken Sofie Svava er desuden spændende i en trup hvor også Simone Boyes og Sanne Troelsgaards erfaring er vigtig.

Når man taler om europamestrene fra Englang taler man ofte om tabet af Ellen White, Leah Williamson, Beth Mead og Fran Kirby med flere. I deres fravær bliver den centrale midtbane med Keira Walsh, Ella Toone og Georgia Stanway vigtig for at bevare trygheden på et uvist engelsk hold.

Haiti er under indflydelse af den franske liga, hvilket er interessant. Blandt andet trioen herover har vist sig fra deres gode side også på landsholdet.

Gruppe E

Holland

Lieke Martens, PSG
Dominique Janssen, VfL Wolfsburg
Sherida Spitse, Ajax

Portugal

Jessica Silva, Benfica
Diana Silva, Sporting Lissabon
Tatiana Pinto, Levante

USA

Alex Morgan, San Diego Wave
Megan Rapinoe, OL Reign
Lindsey Horan, Lyon

Vietnam

Huynh Hyu, Länk Vilaverdense
Nguyen Thi Tuyet Dung, Phong Phu Ha Nam
Pham Hai Yen, Hanoi

Kommentar:

Holland mangler superstjernen Vivianne Miedema i truppen og hende erstatter man ikke bare lige, så Lieke Martens med flere skal oppe sig for at gøre slutrunden til en mindeværdig oplevelse for Holland. Den centrale back Dominique Janssen spiller på et af verdens bedste klubhold og er supervigtig og det samme gælder den erfarne anfører Sherida Spitse.

Portugal har noget dristighed i front med duoen Silva (Jessica og Diana), men Levantes midtbaneanker Tatiana Pinto er måske grundstenen på dette uvisse portugisiske landshold.

USA går til VM-slutrunden uden at være forhåndsfavoritter hvilket er meget usædvanligt. Men amerikanerne har stadig et godt hold. Lindsey Horan og Alex Morgan er utroligt vigtige på banen for USA. Megan Rapinoe har mistet stjerneglansen på banen men har stadig en vigtig rolle udenfor banen med sin position i kvindefodbolden i hele verden og ikke mindst i USA. Der er ellers verdensklasse på alle positioner med Sophia Smith som personlig favorit.

For så vidt angår Vietnam så er indsigten ikke hundrede procent, men med det asiatiske mesterskab i frisk erindring må spilfordeleren Tuyet Dung fremhæves sammen med angrebsduoen Hyu og Hai Yen.

Gruppe F

Brasilien

Marta, Orlando Pride
Debinha, Kansas City Current
Kerolin, North Carolina Courage

Frankrig

Grace Geyoro, PSG
Wendie Renard, Lyon
Kadidiatou Diani, PSG

Jamaica

Khadija Shaw, Manchester City
Jody Brown, Florida State Seminoles
Rebecca Spencer, Tottenham Hotspur

Panama

Marta Cox, Pachuca
Deysiré Salazar, Tauro
Natalia Mills, Ajaluense

Kommentar:

Landstræner Pia Sundhage og Brasilien går en ret uvis fremtid i møde til dette VM, men 37-årige Marta er i truppen, denne fodbolddronning som stadig er så utrolig vigtig for brasiliansk – og international – kvindefodbold, selvom hun spiller sin sidste slutrunde. Sørg for at nyde at se Marta en sidste gang på den største scene. Der er er også superstjernen Debinha men ellers ikke meget mere når det gælder de store navne, selvom Kerolin er en alsidig og dygtig midtbanespiller.

I Frankrig bliver listen ved og ved og de franske kvinder er fortsat interessante på klubniveau om ikke andet. Grace Geyoro er midtbaneankeret, Wendie Renard er den store leder i midterforsvaret og så er der Kadidiatou Diani som skal gøre forskellen i front. Alle tre er de verdensstjerner. Frankrigs træner er Hervé Renard som har opnået succes i herrefodbolden med blandt andet Saudi-Arabien (VM i 2022) samt guld i afrikanske mesterskaber med både Zambia og Elfenbenskysten.

I Jamaica har man en åbenlys stjerne i Manchester City-forwarden Khadija Shaw. Højden (180 cm) og næsen for mål stikker ud. Bagved er Swaby-søstrene i bagkæden, mens talentet Jody Brown og keeperen Rebecca Spencer også skal nævnes.

Panama er en ung fodboldnation på kvindesiden og har en relativt ung trup, hvor Marta Cox og Deysiré Salazar er afgørende på midtbanen. Natalia Mills er anfører og en del af den ”gamle” garde.

Gruppe G

Argentina

Florencia Bonsegundo, Madrid CFF
Aldana Cometti, Madrid CFF
Mariana Larroquette, Atletico Madrid

Italien

Christiana Girelli, Juventus
Manuela Giugliano, Roma
Arianna Caruso, Juventus

Sydafrika

Linda Motlhalo, Glasgow City
Refiloe Jane, Sassuolo
Bambanani Mbane, Mamelodi Sundowns

Sverige

Magdalena Eriksson, Chelsea
Nathalie Björn, Everton
Kosovare Asllani, AC Milan
Fridolina Rolfö, FC Barcelona
Stina Blackstenius, Arsenal

Kommentar:

Vores svenske naboer har en på papiret ganske nem gruppe, hvor Argentina for alvor mangler kant for at kunne true på grund af en ret høj gennemsnitsalder i den formodede startopstilling. Banini, Larroquette er der stadig men også Bonsegundo og Cometti bliver nøglespillere for Argentina.

Hvad så med Italien? Ja, det var måske et af de mere ”trætte” hold under EM i 2021, men en endnu ældre trup nu. I år er der selvfølgelig stadig Christiana Girelli tilbage på toppen og et par spillere mere, men Italien har først og fremmest gjort den centrale midtbane mere sprudlende og dynamisk med især Guigliano og Caruso som vigtige spillere men måske også med Giada Greggi. Den store sensation er at den mangeårige anfører Sara Gama ikke blev udtaget.

Sydafrika stråler ikke af stjerneglans, men det er en holdmaskine som kan udnytte lidt lange indkast og standardsituationer, hvor Linda Motlhalo bliver vigtig. Anfører Refiloe Jane og den centrale back Mbane står for erfaringen.

Når det gælder Sverige ser vi fem nøglespillere. Magdalena Eriksson er stjernen og lederen som fra sin position som central back skal styre Sveriges offensiv og defensiv. Bag sig kommer Eriksson til at have Nathalie Björn på en eller anden måde på grund af hendes alsidighed (hun spiller nemlig både central back, højre back og central midtbane) og er selvskrevet i en svensk startopstilling. Foran sig har Eriksson Kosovare Asllani som også er en leder på linje med Eriksson og fra sin position som ti’er skal den sidste pasning i et svensk angreb gerne komme fra hendes fødder. Fra spilfordelerens fødder til dybdeløbende Stina Blackstenius eller hårdtskydende Fridolina Rolfö? Vælg bare, for mål kan det let blive til. Blackstenius er i god form med hattrick i returopgøret og Fridolina Rolfö er en frygtet spiller hos keepere i hele verden.

Gruppe H

Colombia

Leicy Santos, Atletico Madrid
Mayna Ramirez, Levante
Manuela Vanegas, Real Sociedad

Tyskland

Alexandra Popp, VfL Wolfsburg
Lena Oberdorf, VfL Wolfsburg
Lea Schüller, Bayern München

Marokko

Khadija Er-Rmichi, AS FAR
Elodie Nakkach, Geneve-Servette
Rosella Ayane, Tottenham Hotspur

Sydkorea

Ji So Yun, Suwon UDC
Lee Geum Min, Brighton Hove & Albion
Lee Young Ju, Madrid CFF

Kommentar:

Colombias angrebsstjerne Mayna Ramirez var medvirkende til at Levante tog tredjepladsen i den spanske liga i det forgangne år, og hun har en fænomenal fysisk formåen i angrebsspillet, hvor hun er frygtet. Spilfordeleren Leicy Santos og den alsidige Manuela Vanegas er to andre colombianske nøglespillere fra den spanske liga.

Når det gælder Tyskland, så er der spillere fra Europas bedste klubhold på alle positioner. Den tyske talentmasse er altid god, og det er et spørgsmål om ikke finalenederlaget mod England til EM i 2022 kan blive til et VM-guld i Oceanien. Alexandra Popp scorer altid en masse mål og Lea Schüller kan med sin hurtighed løbe bagom forsvaret. Lena Oberdorfs rolle på den defensive centrale midtbane skal heller ikke undervurderes, denne Oberdorf der trods sin unge alder (21) spiller utroligt modent.

Marokko kommer ikke til at gentage herrelandsholdets succes fra Qatar sidste vinter, men for i det mindste at kunne vinde kampe skal keeperen Er-Rmichi spille godt sammen med den centrale midtbanespiller Nakkach og forwarden Ayane.

I Sydkorea er der først og fremmest meget erfaring men også iblandet lidt ungdom for så vidt angår nogle udskiftere. Sydkorea bliver stabile centralt med den store leder og stjerne Ju So Yun sammen med Lee Young Ju og med Lee Geum Min i de forreste geledder.


Usbekistan U23 - Spanien U23
Max