Den første kvartfinale, som blev spillet mellem Spanien og Holland, endte med en spansk sejr efter at 19-årige Salma Paralluelo scorede et smukt mål i den forlængede spilletid. Spanien er nu klar til deres første VM-semifinale nogensinde på kvindesiden.

Set fra et dansk perspektiv var der tale om en tidlig første VM-kvartfinale, da Spanien og Holland sparkede kvartfinalekampen i gang allerede kl. 03.00 natten til fredag. Spanien startede bedst, da de indledningsvis skabte de fleste chancer, blandt andet et par stolpeskud af Alba Redondo efter godt 15 minutter.

I første halvleg fik Spanien så en bold i nettet til 1-0 før pausen, men målet fra Jennifer Hermoso blev til sidst annulleret for offside. Spanien ejede hele første halvleg og også meget af anden halvleg, og til sidst fik de deres belønning. Salma Paralluelo sendte et indlæg mod mål, som ramte hånden på den hollandske midterforsvarer Stefanie van der Gragt, og efter VAR-gennemgang pegede dommer Stephanie Frappart på straffesparkspletten.

Ved de 11 meter trådte Mariona Caldentey frem, og hun lavede absolut ingen fejl, da hun sendte bolden i mål til 1-0 ind via stolpen i kampens 81. minut. Den skyldige i straffesparkssituationen var Hollands Stefanie van der Gragt, midterforsvareren, der trods sin unge alder (30) har besluttet sig for at stoppe med fodbold efter VM. Målet var skæbnesvangert for Holland med ti minutter tilbage af den ordinære spilletid, men van der Gragt skulle få mere end en halv times fodbold mere i sin elitekarriere.

Da Holland fik lidt pres på i de sidste ti minutter, sendte de midterforsvareren op i angrebet, og det gav pote. I det første minut af den forlængede spilletid løb van der Gragt sig fri og afsluttede flot til 1-1 og en hollandsk udligning.

Den sene udligning bragte kampen ud i forlænget spilletid, hvor Spanien trak det længste strå. I det 110. minut havde Holland den bedste chance i den forlængede spilletid, da Lineth Beerensteyn skød over fra tæt hold efter et langt indkast. I det efterfølgende angreb serverede Spaniens angriber Jennifer Hermoso en dyb aflevering til 19-årige Salma Paralluelo, som til gengæld løb fra sin hollandske forsvarer, før hun med en fin afslutning med venstre fod ved fjerneste stolpe gjorde det til 2-1 for Spanien.

Barcelona-spillerens mål blev forlængelsens eneste, og i de sidste ti minutter af den forlængede spilletid fik Holland aldrig lagt det sidste pres, der for alvor kunne udfordre om semifinalepladsen. I stedet kunne Spanien sikre sig kvartfinalesejren og avancere til deres første VM-semifinale for kvinder nogensinde, en semifinale, hvor Sverige eller Japan venter afhængig af, hvem der vinder kampen fredag formiddag. Semifinalen spilles tirsdag den 15. august med kickoff kl. 10.00.

For Holland er VM for kvinder i 2023 slut.

Spanien – Holland, 2-1 efs. (0-0, 1-1)

’81 1-0 Mariona Caldentey (straffe)
’90+1 1-1 Stefanie van der Gragt
’111 2-1 Salma Paralluelo

 


Usbekistan U23 - Spanien U23
Max