Værtsnationen Australien imponerede i deres sidste gruppespilskamp. ”The Matildas” slog de regerende olympiske mestre fra Canada med 4-0 i en meget spændende kamp. Australien er nu klar til ottendedelsfinalerne som vinder af gruppe B, mens Nigeria snupper den anden plads i slutspillet. Canada er dermed ude af VM.

Et topmøde i gruppe B fandt sted mandag formiddag, hvor det skulle afgøres, hvilke hold der gik videre til ottendedelsfinalerne, da Australien, Canada og Nigeria spillede om to pladser i ottendedelsfinalerne. I Melbourne stod Australiens landstræner Tony Gustavsson over for en skæbnekamp mod Canada, hvor en sejr var nødvendig for at nå ottendedelsfinalen, medmindre Nigeria tabte point og mål mod Irland.

Hjemmenationen fik en drømmestart. Efter ni minutter løb dagens anfører, Stephanie Catley, sig fri på venstre fløj og sendte et indlæg ind, som endte for fødderne af Hayley Raso, og sidstnævnte kunne heade bolden ind til stillingen 1-0 for Australien. Der blev først vinket for offside, men efter VAR-gennemgang blev målet godkendt.

Catley og Raso var involveret i den næste australske superchance blot et par minutter senere, da førstnævnte sendte et fladt indlæg afsted, som Raso afsluttede på, men Canadas keeper Kailen Sheridan reddede flot og holdt Canada inde i kampen. Efter Australiens 1-0-mål var Canada under pres for at score for at holde liv i håbet om at nå ottendedelsfinalen.

Canada kom op i et godt tempo efter det indkasserede mål og pressede Australien ret langt tilbage i forsvaret, hvilket sikkert bekymrede en stor del af de mange medrejsende fans i Melbourne. Den bekymring skulle dog blive vendt til glæde med lidt over et kvarter tilbage af første halvleg. En fin aktion af Mary Fowler resulterede i et specielt angreb, som Fowler selv afsluttede til et australsk mål. Men efter en lang VAR-gennemgang annullerede dommer Stephanie Frappart målet på grund af en meget snæver offside-kendelse. Det var hårdt for Australien, som helt sikkert gerne ville have ført 2-0 i den situation.

Men Australien holdt ikke op med at skabe chancer. På et hjørnespark få minutter efter det annullerede mål opstod der en tilspidset situation, hvor kampens hovedperson Hayley Raso stod ved den bagerste stolpe og hamrede bolden ind til 2-0 for hjemmebaneholdet Australien, og denne gang blev målet godkendt. Australien var tydeligvis effektive i deres angrebsspil, og Canada var rystede over ikke at kunne udnytte deres store boldbesiddelse, men i stedet at kunne se deres modstandere score to gange. Australien gik til pausen med en 2-0-føring.

Anden halvleg

Canadas træner Bev Priestman var ikke tilfreds med første halvleg, hvilket hendes fire (!) udskiftninger i pausen viste. Canada havde brug for mindst to mål for overhovedet at nå ottendedelsfinalen i denne situation, og følelsen var, at det ville være fuld fart fremad. Canadas fremadrettede angrebsspil gav Australien plads i deres offensiv.

Caitilin Foord løb med bolden i venstre side, og i en lidt mærkelig situation, hvor Canadas forsvarere stoppede op, kunne Foord spille bolden til Mary Fowler, der var helt fri foran målet, og som bare kunne sende bolden i mål til 3-0 for Australien, og på det tidspunkt var kampen næsten slut.

Canadas farligste chance kom 20 minutter inde i anden halvleg, da Deanne Rose kom til en farlig afslutning efter australsk sløseri på midtbanen, men Australiens keeper Mackenzie Arnold lavede en fin benredning.

Helt ærligt skete der ikke meget for Canada i løbet af anden halvleg. Australien var farligst i deres kontraangreb, og de fire udskiftninger i pausen så ud til at forvirre Canada mere end at have nogen positiv effekt. Canada havde et par farlige skud på mål, men ikke mere end det. Australien kunne altså med kniven for struben hive en uvurderlig sejr hjem i den tredje og sidste kamp i gruppespillet og gå videre til ottendedelsfinalen. Australien scorede til slutresultatet 4-0 ved Stephanie Catley i tillægstiden. Canada er ude, da Nigeria gjorde sit arbejde og tog point mod Irland i en kamp der sluttede 0-0.

Australien og Nigeria går videre til ottendedelsfinalerne, hvor hjemmebaneholdet Australien topper gruppen. De skal møde nummer to i gruppe D, hvor England, Kina, Haiti og Danmark kæmper om to pladser. Nigeria skal spille mod vinderen af den gruppe i deres ottendedelsfinale. De olympiske mestre Canada er til gengæld ude af VM for kvinder i 2023, og det samme er Irland.

Australien – Canada, 4-0 (2-0)

’11 1-0 Hayley Raso
’40 2-0 Hayley Raso
’58 3-0 Mary Fowler
’90+3 4-0 Stephanie Catley

Endelig stilling i gruppe B

  1. Australien, 6 p
  2. Nigeria, 5 p
  3. Canada, 4 p
  4. Irland, 1 p

Ottendedelsfinaler gruppe B / gruppe D

7. august:

Australien – Toeren i gruppe D

09:30

Vinderne i gruppe D – Nigeria
12:30