Foto: Wallpaperflare.com

Der har været meget fokus på talentudvikling i Danmark, og mange danske hold vægter det meget højt. Danske klubber foretrækker at udvikle deres egne talenter, fordi det er mere bæredygtigt, og det giver samtidigt store finansielle fordele. Dette gør nemlig, at man kan foretage storsalg, som eksempelvis salget af Kamaldeen Sulemana til 150 millioner kroner i sommeren 2021. Men, hvordan kan man måle og vurdere, hvor gode klubber er til at udvikle talenter?

Fodbold observatoriet CIES har udgivet en liste over de Europæiske hold, der klarer sig bedst, når det kommer til udvikling af talenter. På listen er der tre danske hold; FC Midtjylland, Brøndby IF og FC Nordsjælland. FC Nordsjællands akademi i Ghana, Right to Dream Academy, befinder sig i øvrigt også på listen.

CIES har opdelt listen i fem forskellige kategorier: Antallet af spillere produceret, gennemsnitsalderen blandt disse spillere, hvor højt træningsniveauet har været, det niveau de spiller på nu, og hvor mange kampe de spiller i gennemsnit.

FC Midtjylland topper listen over, hvor mange spillere, der er produceret i akademiet med 29 spillere, dernæst følger FC Nordsjælland og Brøndby, der begge har produceret 25 spillere. Træningsindekset er højst hos FC Nordsjælland, der samtidig også har den laveste gennemsnitsalder af spillere, der har været trænet i akademiet. Brøndby derimod topper listen over antallet af kampe, der bliver spillet af de talenter, de har produceret og det niveau, de spiller på.

Der er langt vej op til hold som Ajax, Barcelona og Real Madrid, som alle producerer stortalenter jævnligt, men for et lille land som Danmark er det meget opmuntrende, at der er lokale klubber, som er med på listen.