Women’s Africa Cup of Nations 2022, der fandt sted i Marokko fra 2. til 23. juli, var den 14. udgave af den toårige internationale fodboldturnering for kvinder i Afrika. På grund af sponsorering blev navnet på begivenheden ændret til 2022 TotalEnergies Africa Cup of Nations for kvinder. Turneringen fungerede som en kvalifikationsrunde til VM i fodbold for kvinder i 2023, hvor de fire bedste hold vandt billetter til begivenheden, og yderligere to hold gik videre til interkonføderation slutspillet.

Da Marokko, værtsnationen, besejrede Nigeria på straffespark i semifinalen, stoppede de første tre titelrækker, som de havde vundet i 2014, 2016 og 2018. De formåede ikke at overhale Zambia og tage tredjepladsen. I det 29. minut af TotalEnergies Women’s Africa Cup of Nations kamp om tredjepladsen i Marokko udløste Evarine Katongo fra Zambia et kraftfuldt skud fra kanten af feltet, der ramte stolpen, men kom tilbage fra Nnadozie og ind i målet, hvilket chokerede Nigeria ved at vinde 1-0 og tage bronze den 22. juli. Super Falcon-holdet, som var en af turneringsfavoritterne, endte på fjerdepladsen, hvilket var en katastrofe for dem. Nigeria og Zambia modtog begge billetter til VM i fodbold for kvinder.

Som de to bedste hold i konkurrencen fik Sydafrika og Marokko begge en plads til FIFA Women’s World Cup i Australien og New Zealand. I en meget omstridt kamp, der bragte det bedste frem i begge hold, besejrede Banyana Banyana værtslandet Marokko med 2-1 lørdag den 23. juli i Rabat. Der var tale om en kamp fra TotalEnergies Women’s Africa Cup of Nations, da Sydafrika med denne triumf sluttede sig til Nigeria som det eneste land, der har vundet både herre- og kvindeturneringen. Hilda Magaia bidrog med to mål til Sydafrikas sejr i WAFCON-turneringen. Hun vandt prisen som kampens bedste spiller. Ghizlane Chebbak blev valgt som turneringens spiller på grund af sine konstant forbløffende præstationer gennem alle kampene. Rasheedat Ajibade (Nigeria), Ghizlane Chebbak (Marokko) og Hilda Magaia (Sydafrika) var blandt de spillere, der sluttede øverst på topscorerlisten i årets turnering.

Den bedste XI til TotalEnergies Women’s Africa Cup of Nations 2022 blev afsløret af CAF efter afslutningen af den historiske konkurrence i Marokko. Denne samling af spillere blev sammensat af medlemmer af CAF’s Technical Study Group og indeholdt spillere fra en række lande, herunder to spillere fra Nigeria, fire fra Sydafrika, to fra det zambiske hold og tre fra den marokkanske side (TSG).

De to vindere gik videre til inter- konføderationer slutspil efter at de fire tabere af kvartfinalerne havde spillet en repechage. Camerouns Ajara Nchout’s mål mod Botswana lige før pausen sikrede dem en plads I inter- konføderationer slutspil, mens Senegal gik videre efter at have slået Tunesien 4-2 efter straffesparkskonkurrence.