Sverige og Spanien skal spille om en plads i finalen ved kvindernes VM i 2023. Det står klart, efter at det lykkedes de blågule at besejre Japan i VM-kvartfinalen med 2-1 efter en formidabel første halvleg. Amanda Ilestedt og Filippa Angeldahl var de svenske målscorere i sejren, hvor Spanien venter i VM-semifinalen på tirsdag.

Fredag formiddag spillede Sverige VM-kvartfinale mod Japan, og vinderen skulle møde Spanien i semifinalen på tirsdag. Svenskerne stillede med en startopstilling, der ikke var ændret i forhold til ottendedelsfinalen mod USA, hvor Sverige vandt efter straffesparkskonkurrence. Sverige gik ind til VM-kvartfinalen mod Japan som relative underdogs, efter at Japan har imponeret stort under mesterskabet indtil videre med kun ét indkasseret mål. Dette til trods for, at Sverige også har imponeret under hele mesterskabet med fine indsatser og sejre.

Den første halvleg

Før kampen havde der været en del snak om højdeforskellen mellem holdene, og at Sverige ville drage fordel af at være et par centimeter højere i straffesparksfeltet. Tidligt i kampen sendte Sverige et langt frispark mod de høje spillere i straffesparksfeltet og også et par indlæg mod Stina Blackstenius og Fridolina Rolfö i straffesparksfeltet, men uden succes.

Japan lod Sverige have bolden i starten, men var aggressive, så snart svenskerne kom ind i farlige områder. Sverige startede dog godt i det første kvarter og kombinerede et par gange, især i højre side. En flot sekvens i højre side gav Sverige kampens første svenske hjørne efter et kvarter, et våben, som Sverige har vist sig at være stærke med. Men for første gang i slutrunden skød Jonna Andersson det højre hjørne væk allerede ved baglinjen.

Efter 25 minutter kom Sveriges første reelle chance i kampen, da Nathalie Björn sendte et perfekt højt indlæg til Stina Blackstenius, hvor sidstnævnte vandt duellen med sin forsvarsspiller, men angriberen kunne ikke få en god afslutning trods en stor mulighed for de blågule. Kort efter havde Japan deres første halve chance, da de var i stand til at gøre ondt på Sverige for første gang, men det blev heller ikke til et mål her.

Men der skulle blive scoret i første halvleg. Efter en halv time fik Sverige et langt og dybt frispark, hvor bolden endte i en slags flippermaskine efter Kosovare Asllanis fine frispark. Og der er en grund til det, hvis det virker genkendeligt, for hvem dukkede op i straffesparksfeltet for at skyde føringsmålet for Sverige? Jo, Amanda Ilestedt. Den 30-årige midterforsvarer udnyttede en løs bold og scorede til en forandring til 1-0 med højre fod, og så var svenskerne i front i VM-kvartfinalen.

Sverige var rigtig godt med i første halvleg og var tæt på at score til 2-0 et par minutter før pausen, da Stina Blackstenius sendte en flot aflevering til Kosovare Asllani, og anføreren skød et hårdt skud på stolpen.

Som sagt var det en meget god svensk halvleg, måske den bedste hidtil i slutrunden, hvor de neutraliserede Japan fuldstændigt. Japan turde ikke lægge pres på de svenske forsvarsspillere, og svenskerne kunne kontrollere begivenhederne gennem hele halvlegen ved også at blokere for Japans ellers så farlige kontraangreb. Sverige kunne derfor gå til pause med en 1-0-føring.

Anden halvleg

Sverige startede også anden halvleg meget godt med en tidlig farlig situation af Johanna Rytting Kaneryd. På det efterfølgende hjørnespark skød Jonna Andersson et godt hjørnespark, som via et svensk hovedstød endte på en japansk hånd i straffesparksfeltet. Da spillet fortsatte, stoppede den schweiziske dommer endelig spillet for at gå ud og tjekke VAR-skærmen og valgte at tildele et straffespark til Sverige.

Ved straffesparkspletten trådte midtbanespilleren Filippa Angeldahl frem. Angeldahl havde endnu ikke taget et straffespark for Sverige, da Elin Rubensson scorede mod Argentina, og Angeldahl også var blevet skiftet ud før straffesparkskonkurrencen mod USA. Men der var en grund til, at Angeldahl blev valgt frem for Asllani, Rolfö og de andre. Manchester City-spilleren snød den japanske målmand, som gik til den ene side, mens hun sendte straffesparket til den anden side og dermed scorede til 2-0 til Sverige.

Den svenske drømmestart med et mål blot fem minutter inde i anden halvleg fik Japan til at skifte Riko Ueki ind med det samme i en offensiv ændring. Japan havde brug for at komme fremad, selvom de alligevel ikke havde tænkt sig at forcere det med næsten en hel halvleg at spille. Sverige var meget selvsikre med bolden i bagkæden og gennem Elin Rubensson og Filippa Angeldahl på den centrale midtbane, hvilket ikke gav Japan mange omstillingschancer. Japanerne havde dog en ret god periode omkring 15 minutter inde i halvlegen, men de testede ikke Zecira Musovic ret meget.

Svenskerne var virkelig tændte både med og uden bolden og præsterede meget bedre end i ottendedelsfinalen mod USA, og det mod en modstander, der så ud til at passe Sverige bedre. Zecira Musovic lavede sin første “rigtige” redning efter 71 minutter, da hun afværgede et japansk skud.

Landstræner Peter Gerhardsson foretog sine udskiftninger kort efter Musovic’ redning, hvor Madelen Janogy og Lina Hurtig kom ind i stedet for Fridolina Rolfö og Kosovare Asllani. Sverige befandt sig i en situation, hvor de var ret pressede efter 70 minutter, hvilket resulterede i, at dommeren tildelte Japan et straffespark efter 74 minutter. Indskiftede Madelen Janogy så ud til at løbe en japansk spiller ned i straffesparksfeltet, og den schweiziske dommer dømte straffespark, da kontakten så ud til at være tilstrækkelig til at tildele et straffespark.

Straffesparket blev dømt, men Japans indskiftede Riko Ueki ramte overliggeren, og Sverige var stadig foran med to mål, da Japan ikke formåede at reducere. Zecira Musovic holdt dermed nullet intakt i slutspillet, og Sverige kunne ånde lettet op.

Sverige følte sig nok ret presset af både Japans angrebsspil før straffesparket og havde brug for at trække vejret lidt med bolden, hvor det rutinerede svenske hold også trak tiden lidt når der var spilstop. Elin Rubensson var en af kampens bedste spillere med mange gennembrud på midten mod Japan, der gerne ville spille bolden på midten, og fortjener ros, inden hun blev skiftet ud til fordel for Hanna Bennison på den centrale midtbane.

Endnu et spark på overliggeren skulle senere ryste Sverige, da Japan havde en farlig frisparkschance et par meter uden for straffesparksfeltet, hvor frisparket ramte overliggeren og derefter ramte Zecira Musovic’ hoved og derefter stolpen, før bolden dansede ind på mållinjen og blev clearet. Men i den efterfølgende sekvens kom Japan i fuld fart og spillede en lav bold, som Sverige ikke kunne cleare, og på den løse bold dukkede Honoka Hayasahi op og scorede til 2-1-reduceringen i det 87. minut.

Det var meget spændende i Auckland. Fjerdedommeren viste ti tillægsminutter på tavlen, og Japan havde nu masser af tid til at finde en udligning, mens Sverige var under pres. Japan pressede Sverige i bund, og Sverige kæmpede i starten, men fik så lidt kontrol over bolden midt i tillægstiden.

Der kom dog ikke endnu et japansk mål. Sverige og især Amanda Ilestedt forsvarede straffesparkfeltet godt i den forlængede spilletid, og Sverige kunne sikre sig kvartfinalesejren med 2-1. Den blågule sejr skyldes første halvleg, hvor Sverige dominerede, samt standardsituationerne, der lå bag begge mål i kvartfinalen.

Det betyder, at Sverige skal spille VM-semifinale mod Spanien tirsdag den 15. august med kickoff kl. 10.00. Uanset hvad kommer Sverige til at spille om medaljer ved dette VM, da der er to kampe tilbage for Sverige, uanset udfaldet af semifinalen, da der venter en bronzekamp, hvis de ikke formår at komme i VM-finalen i 2023.

Japan er ude af kvindernes fodbold-VM 2023.

Sverige – Japan, 2-1 (1-0)

’32 1-0 Amanda Ilestedt
’50 2-0 Filippa Angeldahl (straffe)
’87 2-1 Honoka Hanayashi

Sveriges startopstilling

Zecira Musovic

Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson

Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani (ud ’72), Elin Rubensson (ud ’84)

Johanna Rytting Kaneryd (ud ’84), Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö (ud ’72)

Indskiftere:
Madelen Janogy (’72), Lina Hurtig (’72), Hanna Bennison (’84), Sofia Jakobsson (’84).