Kvalifikationen til VM 2026 – Alle kvalifikationer, tabeller og kvalifikationsgrupper2023-12-15T13:50:56+01:00

Kvalifikationen til fodbold-VM i 2026 begynder i september 2023 og slutter først i marts 2026, hvorefter det står klart, hvilke 48 af de 211 hold der deltager i kvalifikationen der skal spille VM. Som værtsnationer er USA, Canada og Mexico allerede klar til slutrunden.

VM-kvalifikationens udformning er lidt forskellig på de forskellige kontinenter, men de består alle af forskellige gruppespil og playoffkampe. Du kan bruge nedenstående links til at gå til de respektive kvalifikationer og følge med i alt det der foregår.

Læs mere om kvalifikationen til VM i 2026

Europa

Asien

Afrika

Nord- & Mellemamerika

Sydamerika

Oceanien

Seneste nyt om VM-kvalifikationen

⚽ Hvordan spilles kvalifikationen til VM i fodbold 2026?

Der er i alt seks geografiske regioner, der spiller en kvalifikation om de 45 ledige pladser (der er plads til 48 hold ved VM, men USA, Canada og Mexico er direkte kvalificerede som værtsnationer). Hver region har fået tildelt et bestemt antal VM-pladser under hensyntagen til antallet af hold, og hvordan regionens egne mesterskaber ligger i forhold til de andres.

Så mange VM-pladser har hvert kontinent til VM i 2026:
Europa: 16 pladser
Afrika: 9 pladser
Asien: 8 pladser
Nord- og Mellemamerika: 6 pladser (inklusive værtsnationer)
Oceanien: 1 plads
Sydamerika: 6 pladser

De fleste kvalifikationer består af gruppespil, hvor de bedste hold belønnes med billetter til VM. Andre bruger playoffkampe til hurtigt at reducere antallet af deltagende nationer. Ofte spilles kvalifikationen i flere runder, hvilket betyder, at man skal igennem et stort antal kampe for at nå frem til verdens største fodboldmesterskab.

🌍 Den interkontinentale playoff

Ud over de direkte pladser har hvert kontinent også fået tildelt et antal pladser i den interkontinentale kvalifikation, hvor hold fra forskellige dele af verden konkurrerer om de sidste VM-billetter. Det sker i et såkaldt interkontinental playoff, hvor i alt seks lande skal spille mod hinanden i deres egen kvalifikationsturnering. Af disse hold vil de to bedste blive belønnet med en plads ved VM.

Da Europa allerede har så mange direkte pladser, har vi ikke fået tildelt nogen pladser i den interkontinentale kvalifikation. De resterende kontinenter har hver en plads, med undtagelse af Nord- og Mellemamerika, som har to pladser. Grunden til deres ekstra plads er, at selve mesterskabet skal spilles her.

Mere om den interkontinentale VM-kvalifikation

🗓️ Datoer for kvalifikationen til VM i 2026

Selvom den næste FIFA World Cup kan virke langt væk, starter kvalifikationerne flere år før kickoff. Allerede i efteråret 2023 begyndte de allerførste kvalifikationskampe at finde sted rundt omkring i verden.

På disse tidspunkter spilles kvalifikationen til VM i 2026:
Sydamerika: september 2023 – september 2025
Asien: oktober 2023 – november 2025
Afrika: november 2023 – november 2025
Nord- og Mellemamerika: marts 2024 – november 2025
Europa: marts 2025 – marts 2026
Oceanien: Ingen datoer fastsat

Den gennemsnitlige VM-kvalifikations varighed er mellem et og to år, hvor kampene finder sted i forskellige runder, der støt reducerer antallet af hold. Det er faktisk kun Afrika der inkluderer alle landshold i hele kvalifikationen, mens for eksempel Nord- og Mellemamerika starter deres kvalifikation med de lavest rangerede hold.

🇩🇰​ Danmark i VM-kvalifikationerne

Første gang Danmark kvalificerede sig til VM var i 1986. Professionel fodbold blev først indført i Danmark i 1978, og det lykkedes ikke for landsholdet under ledelse af landstræner Sepp Piontek at kvalificere sig til VM i 1982, men i 1986 lykkedes det endelig. I kvalifikationen spillede Danmark mod Sovjetunionen, Schweiz, Irland og Norge og endte på førstepladsen i gruppen og gik dermed videre.

Først til VM i 1998 i Frankrig lykkedes det Danmark at kvalificere sig igen. Holdet blev nummer et i gruppen, som også omfattede Kroatien, Grækenland, Bosnien & Hercegovina samt Slovenien.

Danmark kom med igen allerede i næste omgang, til VM i 2002 i Japan og Sydkorea, efter igen at have indtaget førstepladsen i gruppen som foruden Danmark bestod af Tjekkiet, Bulgarien, Island, Nordirland og Malta.

Herefter fulgte VM i Sydafrika i 2010. Danmark spillede i gruppe med Portugal, Sverige, Ungarn, Albanien og Malta og sikrede sig igen avancement med førstepladsen i gruppen.

I kvalifikationen til VM i Rusland i 2018 kom Danmark på andenpladsen i gruppespillet, hvor holdet spillede mod Polen, Montenegro, Rumænien, Armenien og Kasakhstan. I den efterfølgende playoff, hvor Danmark spillede en dobbeltkamp mod Irland, vandt Danmark 5-1 efter resultatet 0-0 i det første opgør.

I kvalifikationen til VM 2022 i Qatar skulle Danmark spille mod Skotland, Israel, Østrig, Færøerne og Moldova, og Danmark endte på førstepladsen i gruppen og kvalificerede sig dermed til VM.

Danmarks kvalifikation til VM i fodbold

⚽ Hvornår og hvordan spilles VM-kvalifikationen?

Kvalifikationen til VM i Nordamerika begynder i efteråret 2023, og det vides først i foråret 2026, hvilke hold der deltager. Kvalifikationen vil blive spillet separat for hvert kontinent i form af gruppespil og playoffkampe.

🇩🇰 Hvilke hold skal Danmark spille mod i VM-kvalifikationen?

Det danske landsholds modstandere i VM-kvalifikationen er endnu ikke fastlagt. I 2025 vil holdene mødes i vigtige kampe, hvor der er værdifulde point på spil.

📺 Hvordan følger jeg VM-kvalifikationen?

Det er TV2 der har rettighederne til den europæiske VM-kvalifikation. Når slutrunden begynder vil Tv2's kanaler sende kampene til VM 2026 sammen med DR's kanaler. Derudover vil udvalgte topkampe mellem andre europæiske landshold blive vist på TV2's kanaler. I vores tv-oversigt for VM-kvalifikationskampene finder du alle de kampe, der spilles, og hvilke kanaler der viser dem.

🌍 Hvor mange hold kvalificerer sig til VM?

Fra 2026 og frem har VM plads til 48 landshold, hvor værtsnationen tager en af disse pladser. De europæiske hold vil konkurrere om i alt 16 pladser til VM i Nordamerika.

⭐ Hvilke hold har haft størst succes i VM-kvalifikationen?

Brasilien er uden sammenligning det landshold, der har deltaget i flest VM-slutrunder. Til dato har nationen kvalificeret sig til alle VM-slutrunder, efterfulgt af Tyskland, som kun har misset to udgaver. Italien, Argentina og Mexico er også landshold, der har opnået en VM-billet mange gange.

Go to Top